Technológiai gépek, berendezések

A cipőipar, mechanikai és kémiai folyamatok végzik a technológiai gépek és berendezések a különböző technológiai szintje és az automatizáltság foka.

Az elmélet a gépek és mechanizmusok meghatározott definíciói „gép” és „a mechanizmus a gép.” Gép- mechanizmus vagy mechanizmusok együttese elvégzésére előre meghatározott alkalmas mozgást energiatermelés vagy átváltási művelet. Mechanizmus - tel rendszer átalakítására mozgásának több test a kívánt mozgását más szervek. Ha az átalakulás a mozgás részt folyékony vagy gáz-halmazállapotú testet, egy olyan mechanizmust, úgynevezett hidraulikus vagy pneumatikus. Jellemző, hogy a mechanizmus egy bemeneti link „fogadó mozgást a motor, és egy kimeneti egységet kapcsolva a munkagép szervezetben. Különbséget tenni lapos és térbeli mechanizmusokat. Ahhoz, hogy lapos mechanizmusokat foglal magában, amelyben az a pont egységek leírják pályákat fekvő egy síkban (vagy párhuzamos síkokban); térbeli - mechanizmusokat, amelyek leírják linkek mutatnak a pályára az űrben. Két fő gépjárműsorozatoknak: autók, motorok, amellyel az egyik formája az energia átalakul egy másik könnyen használható (például elektromos motor); dolgozó (technológiai) Machine - eszközök, amelyekkel a feldolgozott munka objektum végezzük a folyamatot.

Az autó kijött a legegyszerűbb eszközökkel az emberi munka, ahol dolgozott a természetre. A fejlesztés az emberi társadalom, eszközök egyre bonyolultabb és fejlettebb.

A jelenlegi fejlődési szakaszában a tudomány és a technológia a „gép” ad szélesebb értelme, és nézd meg, mint egy eszköz, amely elvégzi a mechanikai mozgás azzal a céllal alakítjuk energia, az anyagok és információk. Ebben az esetben az első két osztályát gépek (motorok és munka) adunk három osztályban:

1.transportnye transzformáló munkadarab helyzetét;

2.informatsionnye átalakítja információ (hozzátéve gépek, és egyéb mutatók.);

3.elektronno számítástechnika (nem gépek, a neve ott maradtak a sorban egymás után az egyszerű hozzáadásával gépek).

Végrehajtani folyamatok a cipőgyártás alkalmazzák, elsősorban a munkavállalók (technológia) gép. Az automatizált gyártási berendezések ellenőrzési rendszerek (ACS MOT), valamint az egyéb típusú gépek.

A szerszámgép három fő csoportja mechanizmusok: motor, hajtómű és aktuátorok.

Az alapot a szerszámgép vannak motorjai kapott megfelelő mozgásokat, elő a szerszámok (dolgozó szervezetek) működését korábban elkötelezett munkája elvégzése során ugyanazt a folyamatot kézzel. Ezért hajtóművek és munkavégző szervek sajátosságait figyelembe véve a termelési gépek, valamint a termelés.

Motor és sebességváltó mechanizmusok biztosítják az átviteli mozgás hajtóművek, ezek obschetipichny gépekhez minden típusú iparágban.

Gép (. Görögből automaták -. Automatikus) - dolgozó gép, vagy egy géppuska, öngerjesztő összes munka- és üresjárati (kiegészítő) mozgás szükséges a jelen eljárásban, beleértve a menedzsment ezt a folyamatot, és néha az automatikus vezérlés, és eszköz (gyűjteménye eszközök), amely létrehoz egy adott program összes termék feldolgozási műveletek nélkül közvetlen emberi beavatkozás. A program be van állítva a gépgyártásban (merev program), vagy kívülről segítségével egy számítógép és ellenőrzési rendszerek.

Félautomata - Machine, függetlenül ellátó munka ciklus, ami szükséges, hogy ismételje meg a beavatkozás üzemi (bekapcsolása és indítsa el a gépet). Egység (a latin aggrego -. Betartása) - kapcsolat a különböző típusú gépek, eszközök és berendezések egyben zökkenőmentesen működik együtt. A cipő gyártás multicenters egységek széles körben használják, hogy biztosítsák a gazdasági hatékonyság csökkenése következtében a technológiai feldolgozás ciklus és a dolgozók száma a gyártási folyamat során.

Készülék (lat készülékek -. Berendezések) a cipő termelési használják hidrotermikus kezelésnek cikkek lábbeli (nedvesítő-, szárítás, hő-beállítás penész cipő).

Automatikus sor - egy gépcsoport, automatikusan végez egy munkafolyamatot ciklusban a termékek feldolgozására, kombinált automatikus közlekedési eszköz mozgó tárgy kezelendő egyik gépről a másikra, egyik tempó az egész sort, és a szabályozó mechanizmus.

Félautomata vonal eltér az automata, hogy bizonyos műveletek összhangban dolgozó vesz részt.

Automata és félautomata vonalak szerkezete hasonlít a robot rendszer (RTC), amely magában foglalja a termelő berendezések, ipari robotok (PR), a szolgáltatás gép helyett az emberek.

A különlegessége gépek és készülékek cipőgyártás - a különböző minták, amelyek tükrözik a többlépcsős technológia gyártási cipő. Gépek cipő tipikus üzemi mozgása vagy- n s és munkadarabok komplex pályák a térben eredményeként folyamatok által végrehajtott eredetiség, hogy az összetett alakzatok (cipő) a lapos anyag tulajdonságait instabil. Az eredmény ez a funkció bonyolultsága gép tervezése, kinematikai és munkájukat, valamint a nehéz automatizálni terhelés - kirakodó gépek. Automatizálása végrehajtott folyamatok cipő gépek, bonyolítja a szükségessége felett operatív irányítást a minőségi teljesítményük végzett vizuális munkát.

Tanulmány a design cipő gép és berendezés fokozatosan meg kell szüntetni - összhangban a funkcionális célt és osztályozása technológiai alapon. Egy ilyen osztályozás célszerű alkalmazni a szisztematikus megközelítés eljárást, amely szerint az összes beállított feldolgozó berendezések cipő termelési lehet tekinteni, mint egy olyan rendszer, amely több alrendszer összekötött sorozata folyamat. Az alkalmazott módszer a szisztematikus megközelítés a besorolás a berendezés lehetővé teszi, hogy bővítse és mélyítse tovább részletezve az egyes al-rendszer, amely egy sor egyfunkciós járművek kialakítását különböző módosításokat. Osztályozás egy nyolc lépésben hierarchia áll, és 34 blokkok.

Az I. szakaszban magában foglalja a berendezés gyártási alkatrészek, egységek és a legtöbb cipő az egyetlen folyamat (1 blokk). A hagyományos módszerek a gyártás lábbeli részeinek - vágó vágása Lapos anyagok elsősorban Ön egy parancsnoki tornyot prések és játékgépek. Gyártott cikkek szerinti lábbeli fröccsöntése hőre lágyuló anyagok és formázó folyékony komponensek, végzett injektálás egységek. Amellett, hogy a fröccsöntött részek is előállítható öntvényelemeivel a cipők és csizmák.

A Stage II tartalmaz feldolgozására szolgáló berendezés cipő alkatrészek és szerelvények, valamint ezek előállítása a szerelési folyamat (blokk 2). Ebben a csoportban a célgép a megmunkáló berendezés: hasító, köszörülés, vzeroshivanie, leeresztjük a szélén a marás és teljesíteni különböző pre-építési folyamatait: ragasztóanyag felhordását fólia, sajtolás etal.; multicenters egységek komplex megmunkálási beleértve más műveletek (például duplájára, branding, ragasztót viszünk film, szárítás a ragasztó fólia 5.2); Rendszer célgépek komplex, amely tartalmaz befejező és egyéb műveletek (például Szegelyvágógépek, festés unp.).

Stádiumú III tartozik egy nagy csoport berendezés összeszerelése cipő alkatrészek (blokk 3), - a felső és alsó. Ez a csoport magában foglalja a berendezés, amely összegyűjti mind mechanikai és fizikai-kémiai módszerekkel.

A IV fokozatba tárgya jelentős és változatos csoportja berendezés formázó alkatrészek és komponensek lábbeli (4 blokk). Ez a csoport magában foglalja a húzás-meghúzási gép teljesítő öntvény egy összetett mintázatot deformáció (bővítés, kíséretében hajlítási és nyomási), fröccsöntő gép préselésre preforming a részleteket és szerelvények és egyéb lábbeli, például hajlítás.

Egy külön lépésben V készülékek számára allokált hidrotermikus kezelés alkatrészek és a cipő maga (blokk 5): készülékek nedvesítő, szárítás gépek és készülékek Fusing penész cipő.

A szakaszban említett podoshvokrepitelnoe VI berendezések (6 blokk), mint egy alsó rögzítő cipő mechanikus eszközökkel - szegező, varrás és fizikokémiai - ragasztó, forró vulkanizálás, injekció.

A szakaszban VII kiosztott berendezések befejező művelet (blokk 7). Meg kell jegyezni, hogy a progresszív terület a kombináció (aggregáció) a befejező folyamatok és szerelési folyamatok a gyártási folyamatát az alkatrészek és szerelvények. Azonban sok fajta cipő befejező műveleteket alkalmazva független. Berendezés végző folyamatok, mint a marás, polírozás és festés él talp csatlakozik a cipőfelsőrész, tökéletlen és alapvetően egy gépesített szerszám.

Külön kiosztott szakaszban VIII minőségileg új gépek és összesíteni az automatikus cselekvés (blokk 8) összeszerelő gépek, félautomata vonal összeszerelésére cipő, robot rendszerek. A szerkezet a berendezés magában foglalja a gépek különböző szintek által jelzett vonalak a külső kapcsolatok - állapotok IV, V, VI, és mások.

Mind a osztályozóberendezések a tanulmány a tag gép lehet tekinteni, mint egy független rendszerüzemeltető és osztályozza őket megfelelően a legtöbb az egyes gépcsoport alapján.