Társadalmi differenciálódás nyelv - studopediya

A megjelenése a regionális fajták a nyelvet eredményeként eltérő folyamatok iraspada nyelvről több szólások (túlnyomórészt különbségek vannak az ellenkező protsessamiyazykovoy integráció). Az első szakasz T.d.ya. megjelenés variativnyh egyes nyelvi elemek okozta földrajzilag elkülönülő hangszórók.

Eltérő egység nyelven, amelyek kifejezetten a különböző területi egységek, amelyek megkülönböztetik őket a köznyelv, és minden otdruga bemutatott lexikai egységek (lexikai és lexikai-szemantikai nyelvjárás, ethnographisms - Letos „tavaly nyáron” sajt „sajt”, Panyov - egyfajta szoknya), fonetikai funkciók (magyar Akane Okan, zörög, Ciocanu et al.), nyelvtani változatai.

A helyi nyelvi változatai nem zárt rendszerek éles határokkal, poetomususchestvuyut zóna kiválasztott nyelvjárási jelenségek (izoglosszán osztoznak), ahol a meghatározott területi különböző szinteken. Így a magyar két különböző nyelvjárások (északi és déli), amelyek mindegyike más-más nyelvjárások; Az utóbbi lehet osztani különböző nyelvjárások.

25. Funkcionális stílusok beszéd - történelmileg kialakult rendszere beszéd berendezésben használt ilyen vagy olyan területen az emberi kommunikáció; különböző irodalmi nyelv, amely elvégzi a speciális funkciója a kommunikáció.

Minden funkcionális stílus megvannak a maga sajátosságai obscheliteraturnogo használat szabályai létezhet mind írásban, mind szóban. Hagyományosan, van öt alaptípusa funkcionális beszéd stílus, eltérő körülmények és követelmények a kommunikáció bármely területén a társadalmi tevékenység: tudományos, hivatalos ügyben, publicisztikai, köznapi, Art.

Tudományos stílus - a stílus a tudományos jelentéseket. Az alkalmazásának hatókörét ezt a stílust - a tudomány és a tudományos folyóiratokban. Fő feladata - a kölcsönös tájékoztatás, valamint a bizonyítéka annak igazságát. Ez jellemzi a jelenléte a kis, általános tudományos szó, az absztrakt szókincs. Stílusjegyei ezt a stílust nyomatékosítja logikai eredményességi, pontosság (egyediség).

Üzleti stílus használják kommunikáció, az információ a hivatalos beállítás (szféra jogszabályok iratkezelés, jogi és adminisztratív tevékenységek). Ezt a stílust feldolgozására használt dokumentumok: törvények, rendeletek, előírások, szabványok, jelentések, nyugták és igazolásokat.

-accuracy stílusjegyei, nem teszi lehetővé a két értelmezés pontos kiválasztása tények és módszerek szállítás), a hiányzó érzelem.

A fő funkciója a hivatalos üzleti stílus - információ (adatátvitel). Ez jellemzi a jelenléte beszéd közhely közös formák, a bemutató a standard anyag, a széles körben elterjedt terminológia és nómenklatúra nevek jelenlétében komplex helyi szavak, rövidítések,

Újságírói stílusban, hogy befolyásolják az emberek cherezsredstva médiában. Ez megtalálható az a műfaj, esszék, riport, és jellemzi a társadalmi és politikai szókincs, logikai, érzelmi. A feladat -, hogy adjon tájékoztatást az ország életét, befolyásolja a tömegeket, hogy egy bizonyos hozzáállást közügyek

Stílusjegyei - logikus, ötletes, érzelmi, értékelő, könyörgési.

Art style magában előválogató nyelvi eszközökkel; minden nyelvi erőforrások létrehozásához használt képeket.

Műfajok - epikus, dalszövegek, dráma, epikus, regény, történet, történet, mese, himnusz, dal, vers, ballada,

A nyelvi norma - történelmileg meghatározott halmaza általánosan használt nyelvi eszközök, valamint azokat a szabályokat azok kiválasztása és alkalmazása által elismert társadalom leginkább alkalmas egy adott történelmi időszak.

A szabályok fogalmát valamennyi szinten a nyelvet. Összhangban a lépcsőzetes A korrelációs és specificitását az alábbi nyelvi normák:

lexikális - biztosítsák a helyességét a választás a szavak;

aktsentologicheskie - korrekt bemutatása a stressz

orthoepic - leírja a helyes kiejtés a szó;

helyesírás - vezetékes hang egységesség írásban;

morfológia - inflexiós és szóalkotás szabályok leírt nyelvtanok;

szintaxis - szabályozza a helyes építési nyelvtani szerkezeteket.

26. Nyelv - a jelenség történelmileg ingatag. A tanulmány a történelem számos nyelven mutatta, hogy a nyelv a rendszer fejlődik, változik, és lehetséges, hogy a nyelvészek (IA Baudouin de Courtenay) osztja nyelvészet statikus (leíró) és dinamikus (historical).

Egy adott pillanatban a beszéd tevékenység megköveteli, és telepíteni a rendszert, és fejlődése; bármikor, és a nyelv egy élő tevékenység, és a terméket a múlt.

Diakróniát - a tanulmány a nyelvi fejlődés, a szerelvények nyelvi tények és a nyelvi rendszer egészének történeti szempontból.

Szinkronban (a görög synchronos -. Egyidejű-ny) - az állam és a tanulmány a nyelv mint rendszer elemei egymással összefüggenek-nek egy bizonyos ponton a fejlődését. Szinkronikus nyelv tanulmányozására - a tárgya a narratív (statikus) nyelvészet.

27. Ahogy minden nyelven, a hang a pártja is változik a történelem folyamán. Megváltoztatása a hangképet az egyes szavak és morfémák, a fonetikus összetételét, akcentussal. Vannak nagyobb változások: változó halmaza fonémák a nyelv és a rendszer sajátosságait, a fonémák, amelyek szemben állnak egymással. Tehát a magyar nyelv eltűnt létezett egyszer nazális magánhangzó fonémák betű jelöli drevnevengerskih szövegek [ive], és néhány más magánhangzó fonéma.

Rendszeressége fonetikus megfelelések rendszeres és összefüggő hangváltozás. Zakonpadeniya süket egy bizonyos korszak a magyar nyelv. Törvény lenyűgöző zajos hangot soglasnyhna szó végét. asszimilációja jog mássalhangzó zöngésség és voicelessness. A törvény a csökkentés hangsúlytalan magánhangzók.

hang törvény (fonetikusan jog)

Change hangok bizonyos szabályok szerint, a képlet a hangmegfelelések vagy átmenetek rejlő egy adott nyelven vagy csoport a rokon nyelvek. A törvény az egyes nyelvek - etozakon meghatározó egy adott fonetikus folyamatot. A törvény a rokon nyelvek általában egy zakonistoricheskogo nyelvi fejlesztés, mivel magyarázza az eredetét konkrét fonetikus folyamatok

Kombinatív hangváltozást

Változások hangok miatt környezetben, a helyzet a morféma, szó, és hangsúlyozás (kábítás, hangot, az asszimiláció. Disszimilációs. Palatalisation et al.).

asszimiláció - asszimiláció artikulációs hasonló hangokat az a beszéd;
disszimilációs - artikulációs raspodoblenie azonos vagy hasonló hangok a beszéd patak, a veszteség a közös jellemzők

szállás - részleges csuklós szerkezet szomszédos mássalhangzó és magánhangzók a beszéd patak;

28. szókincs magyar nyelv folyamatosan változik, folyamatosan gazdagodott, korszerűsítik. Néhány szó él a korszakokon keresztül, míg mások - die, mivel nem született, néha egyéb értékeket.

Beszél a történelmi változások a szókincs a nyelv, meg kell különböztetni:

1) A stabil Szójegyzék és nyelv mozgatható. Fenntartható szókincs tartósított évszázadok óta, és nem függ a kulturális és történelmi változások zajlanak a társadalomban. Mobile szókincs szorosan összefügg az adott történelmi körülmények között az élet az emberek.

2) Aktív és passzív része a szókincs. Aktív állomány - ezek azok a szavak, amelyeket rutinszerűen és széles körben használt anyanyelvű. Ezek jelentése egyértelmű, hogy az összes hangszóró egy adott nyelvet.

A fő oka a változások a szókincs a nyelv a következők:

1) eltűnése a tárgy használat kapcsolatos, és ezért a eltűnése a szó, hogy hívják, például sapka és a fémdobozt. Néha van az elnevezés a tárgy egy új módon, például a szemhéjak - a szemhéj, az arc - arc, Stryi - apai nagybátyja.

2) Annak érdekében, hogy jobban kifejező beszéd, például csavart filmeket.

3) Hitelfelvétel szavakat más nyelvekből, például angol - barátja kereskedő.

A fejlesztés a szókincs a nyelv folyik, egyrészt, folyamatosan. Másrészt, egyenetlen. Folyamatos (evolúciós) változás a következő: nyelvi funkciók formájában együttélés régi és új elemeket. A találmány egyik megvalósítási módjában az egy időben, a másik rögzített szótárak.

Nem egyenletes (lépés) változtatni a lexikális szerkezetét nyelv társul fontos történelmi és politikai események.

Szavak használaton kívüli esik historizmus és archaizmusok.

Historizmus - a szavak, amelyeket már nem használnak aktívan kapcsolatban eltűnése tárgyak vagy jelenségek, hanem a fogalmak ezek közül: bojár, tanács, üveggel, aratunk.

Archaizmusok - szavak, amelyek helyébe újakat ha menteni tárgyak és jelenségek valóság: arra törekszenek, - le; nyakát - nyak usolon - a nap ellen; posolon - a napot.

Archaizmusok csoportokra osztjuk:

1) szemantikus. Ők elavulttá váltak, csak az egyik jelentése a „House” - abban az értelemben „uralkodóház.”

2) lexikai fonetikus. Ezek elavult hang borítékot: a hang, jégeső.

3) Lexikális derivációs. Ők változtatni alakját, azaz a morphemic készítmény (vagy egy vagy prefixumként): halászok, harcos.

Szavak sozdavaemy, hogy kijelölje az új tárgyat vagy kifejezést új fogalmak, valamint nevezze át a már ismert tárgyak úgynevezett neologizmusok. Neologizmusok a következők:

1) szemantikailag azaz azok, amelyek olyan változás a szót: óvoda, műhold.

2) lexikai és nyelvtani, azaz a amelyek keletkeznek modellek használata a nyelv: a jégtörő, az űrkikötő.

3) lexikailag, azaz amelyek nyelven jelennek meg a hitelfelvétel egyéb nyelveken: szolgáltató vállalkozás.

Neologizmusok ritkán feltalálni újra, mint a szabály, hogy egy már létező modellt. A szavak csak egy ideig tartják az új, akkor ők sem része az aktív része a nyelvnek, vagy eltűnik a használatból.

29. alapjai nyelvtani szerkezet a legkevésbé hajlamos a változásra, a folyamatok zajlanak a nyelvtani lassan, fokozatosan.

Magyar történt serzno szerkezetátalakítási igeidők: múlt helyett 4-szer egy marad, azonban az általunk kifejlesztett 2-es típusú (tökéletes és tökéletlen). A történelmi folyamatok működő morfológiai kell figyelni, hogy a leírt jelenségek a magyar tudós VA Bogoroditsk, aki azt javasolta, hogy olvassa el a két fő típusa a folyamatok, az „egyszerűsítés” és „újra bővítése.”

1. egyszerűsítés - lexikális-morfológiai jelenség, összevonása egyetlen morféma két vagy több morfémák alkotó szavak (szóalakok), így az orosz. ének mutatja az összetételében a régi előtag PO-, amely azonban a modern nyelv már nevydelim, t. e. már nem előtagot, és része a gyökér.

2. újrafelhabosodást (abszorpciós) - morfológiai jelenség elmozdulás morphemic határait egy szó vagy kifejezés szokásos, ami a korábban egyetlen morfémát viszont egy szekvencia két morfémák, és egy szekvenciát a két vagy több morfémákat - alapuló egyszerűsítést.

Ennek megfelelően lehetőség van vagy aktív tudás két nyelven (kétnyelvű a szigorú értelemben vett, amikor az egyes hangszórók beszéli a nyelvet, és a többi), vagy passzív megértése egy idegen nyelvet.

ADSTRAT - egy sor jellemzője a nyelvi rendszer, azzal magyarázható, ennek eredményeként a hatása egyik nyelvről a másikra egy hosszú távú együttélés, a népek és kapcsolatok, akik beszélnek ezeken a nyelveken. A. Ellentétben korrelált a koncepció a kifejezések szubsztrát és superstratum azt jelenti, semleges nyelv típusú kölcsönhatás egy rum etnich történik. oldódás és asszimilálódó egyik nyelvről a másikra; adstratnye jelenségek réteget képeznek két egyéni parkolás. nyelven. Néha az „A.” Arra használják, hogy jelezze a vegyes kétnyelvűség

hordozó - a befolyása a nyelv az őslakosok egy idegen nyelvet, általában akkor, ha az emberek mozognak az első, a második eredményeként a hódítás, az etnikai felszívódását, kulturális túlsúlya, stb Ebben az esetben a helyi nyelvi hagyomány szünetek, az emberek váltott a hagyomány a másik nyelv, hanem egy új nyelvet .. nyilvánvaló vonásait kihalt nyelv.

Superstratum - hatását a nyelv idegen népesség őshonos nyelv eredményeként a hódítás, kulturális uralom bizonyos etnikai kisebbségek, akik nem rendelkeznek elegendő kritikus tömeget az asszimiláció a meghódított vagy alárendelt a bennszülött lakosság. Ebben a hagyomány a helyi nyelvet nem vágja le, de úgy érezzük, (változó mértékben és különböző szinteken hosszától függően) befolyása idegen nyelvet.

(Interferencia (nyelvészet) - a befolyásoltság egyik nyelvről a másikra.)

31. A világ nyelvei - a gyűjtemény minden ilyen vagy olyan módon a tudomány által ismert faj az emberi nyelvet. Tekintettel a bizonytalanság a határok között, a fogalom és a fogalom a nyelvi dialektus pontos számát a világ nyelvei nem lehet megadni: körülbelül 3,5-7000 yazykov.1.

A világ nyelvei osztható közös és többé-kevésbé ritka; „élő” és a „halott”; Az írott és íratlan; A természetes és mesterséges. Nyelvek sorolható földrajzi alapon, például az európai nyelvek; Afrikai nyelvek; Ázsiai nyelvek; Ausztrál nyelv; Balkan nyelv; Magyar nyelv; Indiai nyelven.

Genealógiai osztályozása nyelven (görög Genealogia -. Származás). Nyelveknek csoportokba való viszonyuk szerint alapuló közös származás és kifejeződik az általánosság szavak vagy morfémák. A legnagyobb csoport az úgynevezett családok.

A következő típusú nyelvcsalád: az indoeurópai, a finnugor, török, ibériai-kaukázusi, mongol, tunguz-mandzsu, kínai, tibeti, antiszemita, hamita, malayskopoline-ziyskaya, dravida, bantu és mások.

Tipológiai nyelvek - besorolás alapján hasonlóságok és különbségek a nyelvi struktúra (morfológia, fonológiai, szintaktikai, szemantikai), függetlenül attól, hogy genetikai vagy földrajzi közelséget.

Ebből a szempontból osztják: szigetelő (amorf) típusú (ősi kínai, vietnami), agglutináló (ragozó) típusú (Turk, sok finn-ugor) flektiruyuschy (ragozott) típusú (magyar). Egyes tudósok azonosították beépítették (polysynthetic) nyelven.

Agglyuniruyuschie nyelv, a nyelv specifikus morfológiai tulajdonság, amely yavlyaetsyaosuschestvlenie szóalkotás és inflexiós az agglutináció oktatás nyelvén nyelvtani formái és származékai szavai prisoedineniyak gyökér vagy elhelyezi a bázis szó nyelvtani és derivációs.