Pszichológiai védekező mechanizmusok - studopediya

A különleges helyzete aktivitásának növelésével következik be, az intraperszonális konfliktus és nehéz helyzetek romló interperszonális kapcsolatok. Itt fejtik ki hatásukat megfelelő pszichológiai mechanizmusokat. Köztük van különválasztják pszichológiai védelmi mechanizmus. Az utóbbi, a hatás, létrehoz egy mechanizmust az átszervezés intrapszichikus személyiség maloosoznavaemoe összecsapása ellentétes igényeit, motivációit és attitűdök.

A „pszichológiai védekező mechanizmusok” elsőként a Freud 1894-ben megjelent „Protective neyropsihozy”, és amelyet néhány későbbi műveiben leírni a harc a „I” ellen fájdalmas vagy elviselhetetlen gondolatok és befolyásolja. 3. A papír Freud izoláltuk következő pszichológiai védelmi mechanizmusok: az elmozdulás elnyomása, regressziós, vetítés Introjection, racionalizálás, kompenzáció, reaktív képződmények, negáció valóságot [60] (Lásd 5. ábra).

¨ Elnyomás. Ez egy folyamat akaratlan eltávolítását elfogadhatatlan tudattalan gondolatok, impulzusok vagy érzéseit. Ha ez a mechanizmus csökkenti a szorongást nem elegendő, csatlakoztassa a másik védő mechanizmusok elfojtott anyagot kell megvalósítani torz módon. A legismertebb két védekező mechanizmusok kombinációja:

  • + Ofszet elmozdulás. Ez a kombináció hozzájárul a fóbiás reakciót. Például egy rögeszmés félelem az anya, hogy a kislány beteg súlyos betegség, védelmet nyújt az ellenségesség a gyerek felé, amely egyesíti mechanizmusok az elnyomás és az elmozdulás;
  • elmozdulás konverziós + (szomatikus szimbolizáció). Ez a kombináció alapja a hisztérikus reakciók.

¨ Elnyomása. A mechanizmus - kivételt képez a tudata jelent a traumatikus esemény és a kapcsolódó érzelmek. Visszaszorításáról kifejlesztett tartalmazzák az érzelmek a félelem, a megnyilvánulásai, amelyek elfogadhatatlanok egy pozitív önkép, és azzal fenyeget, hogy elérje közvetlenül függ az agresszor. Olyan ez, mintha rejtőzködik maga az a tény, ezt a negatív élményt. A félelem blokkolja megfeledkezve a valódi inger, mert a félelem, és minden objektumot a tények és körülmények társítva.

¨ Regresszió. Visszatérve a problémás helyzet, hogy a korai vagy több éretlen (baby) formája az igények és a viselkedés. Regresszió lehet részleges, vagy teljes szimbolikus. A legtöbb érzelmi problémák regresszivitása. Regresszió kifejlesztett megfékezésére érzéseit önbizalomhiány és a kudarctól való félelem kapcsolódó megnyilvánulása kezdeményezés, és ennek megfelelően a bűntudat a hiba ( „I - egy kisgyermek, és van, hogy segítsen nekem”). Problémák megoldása révén segítségnyújtás iránti kérelmet. Az osztály a „regresszió” részeként a mechanizmus „fizikai aktivitás” - arra utal, hogy csökkent a szorongás okozta a tiltott impulzus, az engedélyt a közvetett kifejezést és fejlesztése révén akaratlan mozgások bűntudat nélkül. Regresszív viselkedés általában ösztönzik a felnőttek, akik szükség az érzelmi szimbiózis.

¨ Vetítés. Ez egy olyan mechanizmus felvétele a másik személy vagy tárgy a gondolatok, érzések, motívumok és azt kívánja, hogy tudatos szinten az egyes elutasítja. A kidolgozott mechanizmust, hogy gátolják érzéseit elutasítás önmaga és mások eredményeként érzelmi elutasítás a részükről. A vetítés célja, hogy megbirkózzon a félelem samonepriyatiya válaszul a viselkedését a többi selejt. A vetítés magában foglalja a jóváírás a többiek különböző negatív tulajdonságokat, mint racionális alapot a kilökődés és samopriyatiya ennek fényében ( „ha egy rossz ember elutasítja rám, úgyhogy jó” vagy „rossz véleménye nem fontos számomra”). Fuzzy formái nyúlvány látható a mindennapi életben. Sokan közülünk teljesen kritikátlan azok hátrányait, és könnyen észre őket csak a többiek. Hajlamosak vagyunk másokat hibáztatni saját bajok. És a kiemelkedés rosszindulatú, mert ez egy olyan téves értelmezése a valóság. Ez a mechanizmus gyakran aktiválódik éretlen és veszélyeztetett személyek.

¨ Introjection. Ez a szimbolikus internalizáció (felvétele) egy személy vagy tárgy. A hatásmechanizmusa az ellenkező nézet. Introjection végez egy nagyon fontos szerepet játszik a korai fejlesztés az egyén, mint asszimilált szülői értékek és eszmék alapul. A mechanizmus aktualizálódik során a gyász, a veszteség egy szerettük. A introjection megszűnt a különbség a tárgyak a szeretet és önmagát. Néha, ahelyett, düh vagy agresszió mások felé pejoratív motivációt vált önkritika, samoobestsenivanie mert nem volt introjection vádolják. Ez gyakran előfordul a depresszió.

¨ Racionalizálás. Ez egy védelmi mechanizmus, hogy megtalálják elfogadható indok a gondolatok, érzések, motivációk, magatartásformák, amelyek valóban elfogadhatatlan. Racionalizálás - a leggyakoribb pszichés védekező mechanizmus, mert a viselkedést számos tényező határozza meg, és amikor magyarázni legmegfelelőbb maguknak a motívumok, majd racionalizálni. Racionalizálás segít fenntartani az önbecsülés, hogy elkerüljék a felelősség és a bűntudat.

¨ Denial of valóság. Ez a mechanizmus elutasítása gondolatok, érzések, vágyak, igények, vagy valóság betegség esetén a megvalósításra. Tagadás alakul tartalmazza az érzelmek mások elfogadása, ha mutatnak közömbösség vagy elutasításáról. Magatartást, mint a ha nincs probléma. Primitív mechanizmus tagadás jellemzőbbek a gyermekek számára (ha elrejti a fejét a takaró alatt, akkor a valóság megszűnik létezni). Felnőttek gyakran tagadás esetén válsághelyzetek (gyógyíthatatlan betegség, a megközelítés a halál, a veszteség egy szeretett, stb.) Védtelen felfogás valóban jelentős elutasítás más súlyos tesztalanyok érzés értékek (más kezdetben, majd a maguk számára, vezethet samonepriyatiyu). Tagadás elfogadását jelenti, infantilis helyettesítés környező figyelmet a részükről.

¨ A szublimációs (szubsztitúció). Ez a mechanizmus az irányt érzelmek egyik objektum egy elfogadhatóbb csere. Például az elmozdulás agresszív érzéseket a munkáltató a családtagok vagy más tárgyakat. Az offset látható fóbiás reakciók, amikor a rejtett szorongás tudattalan konfliktus át egy külső tárgy. A konfliktus esetén erősebb, idősebb, vagy jelentős téma a megjelenése az agresszió, az érzelmek, a harag, akkor válik veszélyessé, mert ez vezethet megtorló agresszió vagy elutasításáról. Megfékezésére említett düh és az agresszió érzelem fejleszti különleges védelmi mechanizmus, amely lehetővé teszi a felszabadulást rejtett érzelmek és irányítja őket tárgyak, állatok vagy emberek kevésbé tartják veszélyesnek, mint azok, amelyek valóban okozhat agresszív érzelmek. Man oldja a feszültséget, az irányváltó agresszió egy biztonságosabb lehetőség, illetve önmagát, eltolásával felelősséget a típus „Most, hogy ki a hibás.” [60]