Operációs rendszer - studopediya

A szoftver, leginkább kölcsönhatásban áll a számítógép hardvere rendszer szoftver, és mindenekelőtt az operációs rendszert.

Az operációs rendszer közvetítő szerepet tölt be a felhasználói programok és számítástechnikai berendezések. Ez lehetővé teszi, hogy a programok futtatására, támogatja a csatlakoztatott eszközök működését, olyan eszközt jelent, ellenőrzése és beállítása a különböző alkatrészeket. A rugalmas és funkciókban gazdag operációs rendszer, a több lehetőséget biztosít, így sokkal kényelmesebb dolgozni a számítógépen.

Operációs rendszer (OS) - egy sor (kit) programot, amely kölcsönhatás az összes számítástechnikai eszközök, és lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy végre közös számítógépes irányítás.

A fő célja az operációs rendszer - menedzsment és a kulcsfontosságú erőforrások vezérli - a számítástechnikai berendezések. OS kezeli a számítástechnikai folyamat közötti információcsere és a processzor, a memória, a külső eszközöket.

Mivel minden számítógép eszköz működik egyidejűleg, az operációs rendszer biztosítja az erőforrások megosztását, ezáltal megakadályozza a kockázat közötti konfliktusok alkatrészek a számítógépes rendszer, amely hibás működéshez vezethet, elvesztése vagy torzítása információkat.

OS végrehajtja számos funkciót, többek között:

- Ez létrehoz egy olyan munkakörnyezetet, és támogatja a felhasználói felület;

- Ez biztosítja a felhasználó parancsokat program utasításokat

- Ez vezérli a számítógépes hardver;

- Ez biztosítja szétválasztását hardver erőforrásokat a programok között;

- tervezi felhasználói hozzáférést a megosztott erőforrások;

- Ez biztosítja az input-output műveletek és vezetői információs tároló fájlrendszerben;

- teljesít adatmentés esetén hardveres hiba vagy szoftveres hiba.

A fejlesztés operációs rendszerek mindig kísérte az a berendezés.

Operációs rendszer - egy komplex rendszer, egymással összefüggő programok, amelyek célja - megszervezni a felhasználó interakció a számítógép és a teljesítő minden más programot.

Az operációs rendszer működik, mint egy hidat a számítógép hardvere, egyrészt, és futtatja a programot, valamint a felhasználó, másrészt.

Operációs rendszer:

- egy sor eszközt működéséhez szükséges az operációs rendszer.

Az operációs rendszer általában tárolja a külső memória a számítógép - a lemezt. Ha bekapcsolja a számítógépet, hogy kiolvassuk a lemezterület található és a RAM. Ezt a folyamatot nevezzük az operációs rendszer betöltése.

Az operációs rendszer funkciói a következők:

- végrehajtása a párbeszédet a felhasználó;

- input-output adatok és ellenőrzése;

- tervezése és szervezése programok feldolgozása;

- erőforrás (RAM és a gyorsítótár, processzor, külső eszközök);

- elkezdi a programok végrehajtását;

- a különböző kiegészítő karbantartási műveletek;

- közötti információcsere a különböző belső eszközök;

- szoftver támogatja működését perifériák (kijelző, billentyűzet, nyomtató, stb.)

Operációs rendszer szoftver is lehet nevezni egy kiterjesztése a számítógép vezérlő. Az operációs rendszer elrejti a részleteket a szükségtelen bonyolult kölcsönhatás a berendezés, és egy réteget alkot közöttük. Ennek eredményeként az emberek megszabadulnak nagyon munkaigényes munka megszervezése interakció a számítógép hardverével.

A modern operációs rendszer követelmények:

- Kompatibilitás - OS-nek tartalmaznia kell eszközöket futó alkalmazások számára készített, más operációs rendszerek;

- hordozhatóság - OS szoftver átutalhatóságának egy hardver platform a másikra;

- megbízhatóság és hibatűrés - megköveteli OS elleni védelem belső és külső hiba, hibák hibák;

- Biztonság - OS tartalmaznia kell az erőforrások védelmére jelenti, hogy bizonyos felhasználók a többi;

- Bővíthetőség - OS kell, hogy a kényelmet későbbi változtatásokat és kiegészítéseket;

- teljesítmény - a rendszer elég gyors.

besorolása az OS

Száma feladat egyidejű bocsátanak OS:

- single-tasking (MS DOS, korai változatai PS DOS);

- nem preemptív (Net Ware, Windows 95/98), amikor az aktív folyamat végén küldi OS menedzsment, hogy válasszon a sorban a másik folyamat;

- elmozdítására (Windows NT, OS / 2, UNIX) - a döntést, hogy kapcsolja a processzort egy folyamat egy másik veszi OS.

Az egyidejű felhasználók száma az OS szakadék:

- Singleplayer (MS DOS, Windows 3x korábbi verziói az OS / 2)

Jelenleg mintegy 90% -a használt számítógépek Windows-on.

Jelenleg négy fő osztálya operációs rendszerek:

1. Az egyszeri egyfunkciós, amelyek támogatják egy billentyűzetet és lehet működtetni csak egy (pillanatnyilag) feladata;

2. Egy-egy-tasking háttér nyomtatás, amely lehetővé teszi, hogy fut még egy feladat-orientált, mint a szabály, hogy az információ megjelenítésére nyomtatni mellett az alapvető probléma. Ez felgyorsítja a kiadását nagy mennyiségű információt betűs

3. Egy-tasking, amelyek egy felhasználó párhuzamos feldolgozás több feladatot. Például egy számítógép csatlakozhat több nyomtatót, amelyek mindegyike fog működni „saját” probléma;

4. Multi-user többfeladatos, így egyetlen számítógép futtatásához több feladat több felhasználó számára. Ezek az operációs rendszerek nagyon bonyolult és igényel jelentős számítógép erőforrásait.

Az operációs rendszer a PC alapján a szakmai alkalmazás, a következő fő alkatrészek tartalmaznia kell:

- I / O-vezérlő programot;

- programokat, amelyek ellenőrzik a fájlrendszer és tervezési feladatok a számítógép;

Minden operációs rendszer saját parancs nyelv, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy bizonyos műveleteket:

- lásd a katalógusban;

- végre elrendezés külső tároló;

Elemzés és végrehajtása felhasználó parancsokat, beleértve a terhelési kész programot a kép a memóriában, és indítsa el azokat, elvégzi shell az operációs rendszer.

A külső eszközök vezérlésére a számítógép speciális rendszer szoftver - járművezetők. Illesztőprogramok szabványos eszközök együttesen egy alapvető bemeneti-kimeneti rendszer (BIOS), amely általában tárolt állandó memóriába a számítógép.

Rövid leírása néhány operációs rendszer

OS Linux - hálózati operációs rendszer, melynek gerincét kifejlesztett Unix-alapú operációs rendszer. Linux forráskód formájában terjesztik, és használják, hogy egy szerver számítógép-hálózatok és az internet.

OS Unix - többfelhasználós, többfeladatos operációs rendszer, tartalmaz egy meglehetősen erős védelmi programok és a különböző felhasználói fájlokat. Unix operációs rendszer, egy gép, amely a nagy mobilitás és könnyű hordozhatóság OS alkalmazások különböző architektúrák.

Fontos jellemzője és széles körű szolgáltatási programok, amelyek lehetővé teszik, hogy hozzon létre egy kedvező működési környezetének felhasználók - programozók (azaz a rendszer különösen hatékony a szakemberek - alkalmazás programozók).

Operációs rendszer: a találkozó és összetétele

Operációs rendszer különböző, de a cél és funkció azonos. Az operációs rendszer alapvető és nélkülözhetetlen eleme a számítógépes szoftver nélkül a számítógép nem működik egyáltalán.

Az operációs rendszer egy közös művelet összes eszköz a számítógép, és megadja a felhasználói hozzáférést az erőforrásokhoz.

A modern operációs rendszerek komplex struktúra, melynek minden eleme végez speciális funkciók a számítógép irányítását.

A fájlrendszer kezelése. A folyamat a számítógép bizonyos értelemben csökken a fájlok megosztása az eszközök között. Az operációs rendszer szoftver modulok, amelyek ellenőrzik a fájlrendszert.

A parancs processzor. A különleges program tartalmazza az operációs rendszer - a héj - ami kéri a felhasználó parancsokat és végrehajtja.

Az eszközmeghajtók. A számítógép vezeték csatlakozik különféle eszközök (meghajtók, monitor, billentyűzet, egér, nyomtató, stb.) Mindegyik berendezés hajt végre egy adott funkció (bemeneti információk, információk tárolására, kimenő információt), a műszaki megvalósítás eszközök jelentős mértékben eltér.

Az operációs rendszer tartalmaz eszközmeghajtók, speciális programok, amelyek egy vezérlő eszköz és a koordináció az információcsere más eszközökkel, és lehetővé teszi, hogy bizonyos paraméterek eszközök. Minden eszköznek saját driver.

Technológia „Plug and Play” (Plug and Play) lehetővé teszi, hogy automatizálják a csatlakozást a számítógép az új eszközöket, és lehetővé teszi, hogy beállítsa. A telepítés során a Windows megállapítja, hogy milyen típusú és adott modell telepített eszköz, és csatlakozik a vezető szükséges a működéséhez. Ha bekapcsolja a számítógépet letöltésekor vezetők a memóriába.

A felhasználónak lehetősége van a kézi telepítéséhez vagy újra az illesztőprogramokat.

GUI. Egyszerűsítése érdekében a felhasználói élményt a modern operációs rendszerek, és különösen az összetétele a Windows szoftvert tartalmaz modulokat, ami egy grafikus felhasználói felület. Az operációs rendszer grafikus felület, a felhasználó megadhat parancsokat az egérrel, míg parancssori módban parancsokat a billentyűzet segítségével.

Szolgáltatás programokat. A szerkezet az operációs rendszer is tartalmaz szoftver eszközök és segédletek. Ezek a programok lehetővé teszik, hogy szolgálja lemezek (ellenőrizze, tömöríteni, töredezettségmentesítse, és így tovább), hajtsa végre fájlműveleteket (archiválás és így tovább), a munka számítógépes hálózatok és így tovább.

A rendszer segítségével. A felhasználók kényelme érdekében az operációs rendszer általában hivatkozást is tartalmaz a rendszer. Referencia rendszer lehetővé teszi, hogy gyorsan beszerezni a szükséges információkat, hogy az operációs rendszer egésze és az egyes modulokat.