Merőleges vetülete - studopediya

Elméleti tulajdonságai rajz műszaki grafika alapján építési szabályokat a képek alapján az előrejelzési módszer. A fényképek háromdimenziós tárgy helyet a vetítési sík módszerével kapott.

Kivetítése - olyan folyamat, amelyben készített képek képviselő a nyúlvány egy síkban.

Vetítőberendezés tartalmaz képalkotó tárgya - A, B, és az i sugarak kiszögeiiésre sík p”. amely létrehoz egy képet tárgyakat. Az eljárás során a végző nyúlvány kiálló gerendák előre meghatározott pontokon, mielőtt találkozott a vetítési sík. A metszéspontja a síkkal kiálló gerenda kiemelkedések és meghatározza a vetülete e pont. Így a vetülete az A pont az a pont, A”. m. f. [i

A; i ^ n '= A']. A vetülete egy pont az a pont a B”. bár a vetítés B pont síkjában fekvő p”. Ez egybeesik a lényeg. Ahhoz, hogy a vetítés bármilyen alakú. meg kell építeni a vetülete jellemző pontok és csatlakoztassa a megfelelő vonalak a rajzban.

Az alapja a tárgy a gépen előrejelzések meghatározott módszer. Projection - az építési egy tárgyat egy síkban útján kiálló sugarak. áradó pontot. A repülőgép, amelyen a sugarak esnek - kiálló sík.

I. Közép-vetítés: kiálló gerendák kilépés egy pontot (a központ). Méretek kifogást a koordinátasík torz (1. ábra).

II. Párhuzamos vetítés: kiálló sugarak párhuzamosak, és egy síkba esik szög 90 fok (négyszögletes vagy merőleges vetülete ábra2) és egy szög 90 ° -tól eltérő (ferde vetítés ábra3).

Merőleges vetülete - studopediya

Merőleges vetülete - studopediya

Merőleges vetülete - studopediya

vetítőberendezés tartalmaz:

Pi - síkja vetítés,

S - Projection Center,

A - vetítés objektum (pont)

SA - várhatóan közvetlenül,

Ai - vetülete A. pontban

Ortogonális vetülete - egy speciális esete a párhuzamos vetítés. A merőleges vetülete kiálló sugarak síkjára merőleges a vetítés.

A berendezés a nyúlvány áll egy síkban a vetítés.

Ahhoz, hogy a merőleges vetülete az A pont keresztül meg kell tartani a kiálló gerenda merőleges P1. A1 pont az úgynevezett ortogonális vagy téglalap vetülete A. pontban

Merőleges vetülete - studopediya
Ahhoz, hogy merőleges vetülete A1 B1 szegmens AB. A P1. Meg kell lennie a A és B pontok, hogy tartsa kiálló, egyenes, merőleges P1. Átlépésekor kiálló vonalakat kapunk, P1 merőleges vetülete az A1 és a B1 és B pontok kombinálásával a merőleges vetülete az A1 és B1 kapjunk merőleges vetülete A1 B1 szegmens AB.

Minden tulajdonságainak párhuzamos vetítés megvalósítható és merőleges vetülete. Azonban merőleges vetülete még néhány tulajdonságait.

Az ingatlan a merőleges vetülete:

A merőleges vetülete tétel mintegy kiálló derékszög:

Tétel: Ha legalább az egyik oldalán a megfelelő szög síkjával párhuzamos projekció, és a második nem merőleges, a szög, hogy ezen a síkon az előrejelzések teljes méretben.

Dan egyenes ABC szög. amely a sorban a BC és BC perependikulyarnaAV állapot || P1 vetítési síkra. Az építkezés egy közvetlen vonal a nap az előrejelzések szerint BB1. Következésképpen a közvetlen napfény a sík b (AVhVV1). mert mondta a két egymást metsző vonalak. síkjában fekvő. A feltétel közvetlen B1 C1 || V Így is, hogy a gépet b. r. f. vonal A1 és B1 ennek a síknak. Ezért, a szög a két egyenes között az A1 és B1 C1 B1 90 ° -kal egyenlő, mint szükséges.

Merőleges vetülete - studopediya

Ortogonális vetülete a geometriai szerkezetek biztosít könnyű meghatározásában merőleges vetülete a pontok, valamint az a képesség, hogy tárolja a nyúlványok a alakja és méretei a tervezettnél. Ezek az előnyök nyújtott merőleges vetülete széles körben használják a műszaki rajz.

A fenti vetítési módszerek megoldani a közvetlen problémát ábrázoló geometria, azaz szerint az eredeti építmények lapos rajz. Az így kapott előrejelzések egyetlen síkban nem adnak teljes képet a tárgy, alakja és helyzete a térben, azaz a nincs ilyen rajz a tulajdonsága reverzibilitási.

Ahhoz, hogy egy reverzibilis rajz, azaz rajz, amely egy teljes képet a formája, mérete és az eredeti helyzetének a térben, rajz odnokartinny kiegészítője. Attól függően, hogy a kiegészítések, vannak különböző típusú rajzokat.

Az iparban, egy nagyon széles körben használt ún Vai lapos részek (lemezek, szögek, tömítések, rácsszerkezetű minták ruházati és lábbeli iparágak, és így tovább. D.), Having pro-stuyu vagy komplex konfiguráció elhanyagolható vastagságú részek önmagukban (1. ábra). Ahhoz, hogy jelenítse meg azokat a rajz kellően pontos építmények-egy nyúlvány.

Merőleges vetülete - studopediya

Ábra. 1. Lapos részből áll: egy - „lemezek”; b - "Corner" in - "tömítés"; g - „a rostély”

Ha a téglalap alakú kiálló nyúlványok egy síkban a tétel úgy kell elhelyezni, hogy a kapott kép adta a legtöbb információt az alakját (ábra. 2).

Merőleges vetülete - studopediya

Ábra. 2. hely a részleteket a gépen vetítés: a - a megfelelő helyre;
b - rossz helyen; a - pro-folyamat és az eredmény a nyúlvány

Mi választjuk ki a vertikális (frontális) síkja nyúlvány (K), hogy készítsen egy képet. Előtte mentálisan rendezni a darab „Corner” (ábra. 2c), így lett a fejlesztõ aspektus síkjával párhuzamos vetítés. Ennek eredményeként, a téglalap (ortogonális) megkapja a tételeket vetített kép, amelyben az egyén szembesül síkjával párhuzamos vetítés, megjelenik teljes méretben. A oldalfelületein síkjára merőleges a vetítés, projekt vonalszakaszok. Élei párhuzamosak a frontális síkban a vetítés, ábrázoló életnagyságú, és az élek, a rá merőleges, egy bizonyos pontig.

Hengeres lyukakat „sarkok” vetítik formájában körökben. A kapott képet nevezzük első vetítés. Ez az előrejelzés alapvető információkat az alak a terméket, átveszi annak körvonalát, azt jelzi, magassága és hossza nélkül elküldünk egy vastagság vagy szélesség.