Megbízhatóságának értékelése a különbség a kutatási eredmények - studopediya

Az orvostudományban és az egészségügyi paraméterek különbség értékelni a közepes és a relatív kapott értékeket a különböző csoportok szerint nem, életkor, valamint a betegcsoportok és egészséges stb ... Minden esetben, ha összehasonlítjuk a két összehasonlított értékek szükségessé válik nemcsak, hogy meghatározzák a különbség, hanem, hogy értékelje annak érvényességét.

Megbízhatóság különbség kapott értékek szelektív kutatás azt jelenti, hogy a különbségük kimenet továbbítják az érintett lakosság körében.

A megbízhatóság mért különbség minta konfidencia kritérium (kritérium precíziós t), amely megfelelően számítják speciális képletek a középérték és relatív értékek.

Formula megbízhatóságának értékelésére a különbség az átlagok képest az alábbiak szerint:

és a relatív értékek:

ahol M1 M2. P1. P2 - a kapott paraméterek által mintavételes felmérések; m1. és m2 - az átlagos hiba; t - teszt pontosságát. Különbség szignifikáns t ≥2, amely megfelel annak a valószínűsége, hibátlan prognózisának 95% vagy több (p> 95,0%).

A legtöbb kutatás az orvostudomány és az egészségügyi ellátás, az ilyen mértékű valószínűség éppen elég.

Megjelölésével együtt a valószínűségi foka hibamentes predikciós (P), a tudományos irodalomban gyakran jelzéssel hibavalószínűség, amely a meghatározás szerint (1-P), azaz ha P = 95% (p = 0,95), a mértéke hibavalószínűség p = 0,05

Amikor az érték a megbízhatóság a t-teszt<2 степень вероятности безошибочного прогноза составляет p<95%. При такой степени вероятности мы не можем утверждать, что полученная разность показателей достоверна с достаточной степенью вероятности.

Ebben az esetben van szükség, hogy további információt, ami növeli a megfigyelések száma.

Előfordulhat, hogy megnőtt a minták száma a különbség továbbra is megbízhatatlan. Ha az ilyen ismételt vizsgálatok különbség továbbra is megbízhatatlan, akkor tekinthető bizonyítottnak, hogy az összehasonlított szett észlelt eltérések a vizsgált tulajdonságokat.

Például van szükség annak megállapítására, hogy érvényes különbségeket szintje pepszin gyomomedvében hyperthyreoidismus és egészséges egyének. Pepsin vizsgált két csoport: 49 hyperthyreoidismus és 50 egészséges ember (kontroll). Az eredményeket a táblázat mutatja

Összehasonlítása az átlagos szint a pepszin a gyomornedvben
hyperthyreosis betegek és egészséges személyek (kontroll)

Következtetés: A különbség a mutatók (40,0-6,8 = 33,2%) fontos és megbízható valószínűséggel nagyobb, mint 99%. Ezért valószínű, hogy azt állítják, hogy a degeneráció fogágybetegség jellemzi, mint a társ betegek tüdő tályog.

Az ilyen természetes és kell fejteni mélyreható patofiziológiás változásokat a szervezetben a betegek. Ez a példa azt mutatja, hogy a legtöbb esetben a tanulmány orvosnak eldönteni a kérdést, hogy a különbséget, hogy betartja a paramétereket a két minta készlet e, és jelentősen jelentősen. Vajon tükrözik a minta a kapott különbség, és hogy mennyire valószínű, hibátlan prognózis lehet mondani.

Ez a módszer becsüli megbízhatóságát a kutatási eredmények és a különbség lehetővé teszi csak páronkénti összehasonlítást csoportok kötelező jelenlétét általánosító paraméterek - aritmetikai (. M1 és M2) vagy a relatív értékek (. P1 és P2) és ezek átlagos hiba (m).