Jogi tudat - studopediya

Jogviszonyok és jogi tudat, a lényeg és szerkezetét.

Emberek termelő tevékenységet folytató, jönnek össze, nem csak a gyártás, hanem a jogviszonyokra. Különösen a szférában az ingatlanok azok a tulajdonosi jogokat és birtokában. Ebben az értelemben a tulajdoni viszonyok válnak legális. Sami jogviszonyok aktívan befolyásolni a gazdasági kapcsolatok, késleltetik vagy felgyorsítja a fejlődést. A jogviszony szorosan kapcsolódik a politika (politikai kapcsolatok), az erkölcs (erkölcsi viszonyok).

Jogi tudat tudatos jogi valóság, a világ az emberi élet, tükröződik a jogi és illegális az ötletek, elméletek, tudományos és empirikus ismeretek, szokások és hagyományok, érzések és érzelmek.

A folyamat a társadalom fejlődése szükség van közös szabályok létrehozása minden tagja számára a termelés, csere, forgalmazása és fogyasztása az anyagi javak, ezek a szabályok - létfontosságú a társadalom működéséhez. Fokozatosan alakult ebben a társadalomban a tudás ezekről a „általános szabályok”, azaz, ha azok az általános szabályok érvényesülését.

Jogi tudat alakul ki olyan alapvető emberi tulajdonságok, mint egyfajta önbecsülés, a képesség, hogy samoobyazyvaniyu és az önigazgatás, a kölcsönös tisztelet és bizalom az emberek egymáshoz, a szellemi függetlenség, a szabadság, a kölcsönösség és a szolidaritás.

Szerkezetileg, a igazságérzet is megtekinthető két szempontból - a mélységét és pontosságát beszámoló jogi létét és annak hordozója.

Az első esetben, a jogi tudat létezik két szinten - az elméleti és a mindennapi.

Ez biztosítja a tudományos és folyamat kialakulásának jogi tudatosság és jogi tudatosság önmagát tükrözi a jogi valóság, amely a tudás az objektív törvények a társadalmi fejlődés.

Jogi ideológia egy olyan rendszer jogi ötletek, elméletek, nézetek szabályokat az emberek viselkedése a társadalomban, valamint a minősítési rendszer szabályai szerint a polgárok egy bizonyos állam.

Rendes szint - tükrözi a jogi valóság formájában tapasztalati tudás, és a jogi pszichológia.

Jogi pszichológia - egy sor jogi érzések, érzelmek, hangulatok, tapasztalatok, rítusok, szokások, készségek és szokások, amelyben az emberi élet elismert a világ, mindennapi jogi valóság. Ezzel szemben az ideológia jogi pszichológia kisebb csoportja, kevesebb politikai érdek, de a legtöbb igazán emberi. Spontán módon keletkezik, elsősorban a tapasztalat, hogy sokkal konzervatívabb, mint az ideológia, és kevésbé a változtatás miatt az Advent az új vezetők.

Jogi ideológia és jogi pszichológia szorosan összefüggenek, és befolyásolják egymást.

Másodszor, a hordozó lehet megkülönböztetni az állami (csoport) és egyedi jogi tudatosság.

Köztudatban - a tudat a társadalom (csoport), és az egyes - az egyéni tudat. Egyéni tudat szubjektív, a másik pedig az egyén nem lehet, és a nyilvánosság áll kapcsolatban annak objektív, abban az értelemben, hogy létezik függetlenül akarata és vágya: születik, amit talált, már elfogadott jogi normák, szokások, létrehozása helyett a semmiből. A társadalmi és az egyéni tudat eltérő jogi értékorientáció: ez ösztönözte a társadalom, nem mindig értékelik az egyén. Az összes formáját a társadalmi tudat, hogy az igazságérzet szoros erkölcsi és politikai.

Igazságérzet. valamint bármely formája a tudat, elvégzi számos funkciót.

Ontológiai funkció az igazság abban nyilvánul meg, hogy ez maga a lény az ember és az emberiség előtt fennálló és függetlenül az adott személy meghatározott szabályokat, amelyek feltételei a együttélés másokkal.

Ismeretelméleti funkciója az igazság abban nyilvánul meg, hogy a tudás a jogi fogalmakról, elméletek, törvények, rendeletek, formák jogi ismeretek alapvető előfeltétele a jogszerű magatartás.

A szabályozó funkciója az igazság. A mindennapi valóság, az emberek által vezérelt szabályok, rendeletek, hajtsa végre a feladatokat, hogy nem csak létezik „papíron”, hanem biztosította a köztudatban. Hála ezeknek a szabványoknak van a tevékenységek összehangolását a társadalom tagjai, szabályozzák a viselkedés az egyének és a társadalmak, az állami intézmények - minden jogi személyek.

Így a jogi valóság az interakció a mindennapi valóság és a világrendszer - komplex kialakulását annak szerkezete: jogviszonyokban jogi intézmények és a jogi tudatosság. Ezen elemek mindegyike bizonyos műveleteket hajt végre. Jogi valóság - olyan nélkülözhetetlen jogi világban a személy, aki egyrészt - egy objektív, és a többi - képződik az ember maga.