Fűtőtestek - studopediya

Ez a tervezett hőcserélők hogy hőt ad át a környezet magasabb hőmérsékleten (hűtőfolyadék) egy közeget egy alacsonyabb hőmérsékletű (szárítószer). Fűtőtestek rekuperáló hőcserélők, amelyben a hő a egyik közegből a másikba átengedjük egy elválasztó fal őket. A gáz keverési szárítók használatakor hőcserélők, amelyben hő adódik át a keverés során a fűtött fűtőközeg.

Attól függően, hogy a felhasznált hűtőközeg fűtőtestek vannak osztva gőz, víz, tűz és erő. Az ipari szárítók használ elsősorban vizet és kevesebb gőzt fűtőtestek.

A víz (vagy gőz) fűtőelem egy zárt rendszer összekapcsolt fém csővezetékek, mosott külsőleg keringő a szárítószert, és a belsejében a fűtött forró víz vagy gőz.

A víz és a gőz melegítő hőcserélő között történik a hűtőfolyadék nagy hőátadási tényező az A1 és a szárítószert alacsony hőátadási koefficiens a2 (a1 >> a2). Ezért, a szárító használt fűtőberendezések bordázott felülete. F2 növekvő hőátadó felülettel oldalán a szárítószert által fin, ezáltal növelve a hőmennyiség továbbítani a hőhordozó (F1 hőátadó felület) egy szárítószer. Ebben az esetben feltételeinek érvényesítése a1 F1 »a2 F2.

A szárítók használt közelmúltig fűtő két szerkezeti típusait: előre gyártott, szerelt a cső belsejében a szokásos szárítási teret, és a kompakt melegítők előre gyártott, szerelt speciális belső vagy külső vezetékek szárítók.

A telepítés előre gyártott vízmelegítésnél gyakran használt fűtési vas bordázott csövek (GOST 1816-76) a karimás (ábra. 4.15). A szükséges fűtőfelület fűtő toborzott különálló cső, hogy vannak csoportosítva bíró szakaszok független etetés gőz belül a részt, és párhuzamosan kapcsolt, vagy sorba a torzítás körülbelül 0,01 irányába kondenzátum áramlási. Különleges fűtőtestek szerelési vázlatot által meghatározott szerkezeti jellemzői biztosított.

Olcsó és jó korrózióállóság mozdítani azok használatát az építési kerítés kamarák. Azonban van egy nagy fajlagos fém (17,84 kg / m 2), nagy méreteiben megnövelt telepítési költségek és az elégtelen megbízhatósága miatt a nagy számú karimák. Ezért nem használják a modern szárító kamrák előregyártott öntöttvas kályhák bordázott csövek.

Ábra. 4.15. Az öntöttvas bordás cső

A kompakt fűtőtestek a szárítási egységek talált legnagyobb használatra alap (GOST 7201-80) Acél fűtőlapokon általános célra.

Ábra. 4.16. Az általános nézet az a fűtőlap


A lemez fűtés (más néven fűtő) áll (ábra. 4.16) két csatlakozó dobozok (kollektor) csatlakozik az 1. és 3. A falak bordázott csövek 6. kollektorok nyílásokkal, ahol vvaltsovyvayutsya cső úgynevezett tubesheets. Gőz (vagy forró víz) táplálunk 2 bemenetén keresztül, és áthalad a csöveket, felmelegíti a felületen keresztül fin befújt levegő merőlegesen a csöveket. Töltött fűtőközeg eltávolítjuk a kimeneti nyíláson keresztül 7. A levegő áramlását a tekercs korlátozott mindkét oldalán a gyűjtők, és a másik két oldal - az oldalsó pajzsok 4. szárnyak és karimák kapcsolódnak gyűjtők 5. A csövek, amelyhez kapcsolódik, ha szükséges.

Természete által forgalomba a hűtőfolyadék fűtőlapokon vannak osztva két típusa van: egyirányú, gőzzel melegítjük, és a többmenetes, melegített víz. Az egykörös melegítők (ábra 4.17 a.) Hűtőközeg mozog végig a csövek ugyanabba az irányba, és a többutas (ábra 4.17, b.) - többször megváltoztatja az irányát a szemközti, amelyre gyűjtők vannak osztva válaszfalak több zárt kamrák.

A fogva fűtőlapokon - azok tömörség, amikor egy nagy fűtőfelület és képest nőtt előre gyártott fűtőberendezések hő intenzitását és a kis fajlagos fém (4,0 ... 5,4 kg / m 2). Azonban, ezek a fűtőtestek nem egészen felel meg a működési körülmények a szárító (magas hőmérséklet és páratartalom környezet adalékolt reaktív anyagok által kibocsátott a fa). Gyorsan rozsda és gyakori javítások és pótlások. Szerint Giprodreva, élettartama fűtőlapokon a szárító kamrák kettőn - hárman év. Továbbá, van egy nagy aerodinamikai ellenállást a szárítószert, és következésképpen, egy nagy elektromos energiafogyasztás a ventilátor vezetni, különösen jelentős, ha egymás után a mozgás a szárítószert tartalmazhat több melegítők.

Ábra. 4.17. forgalmi minták hűtőfolyadék egykörös, (a)
és többutas (b) melegítők

Jó korrózióállóság gyengén savas közegben egy speciális szárítószert bimetál melegítő. A csövek ilyen fűtőtestek támogatják acélcső 1. védett külsőleg bordázott 2 héj egy alumínium ötvözet (ábra. 4,18). Tól bordás bimetál csövek és a fejléceket acélból vastagfalú fűtő szakaszt vagy szükséges méretek a telepítés előre gyártott melegítők. Az ilyen fűtőtestek kombinált energia, a strukturális és technológiai jellemzői jobbak a legjobb standard melegítők. Mivel a hőátadási tényező esetében csaknem kétszer, és a korrózióállóság 5 ... 6-szor a lemez (vízvezeték) melegítők. Specifikus fém nem haladhatja meg a 2,7 kg / m 2.

Jelenleg termel négy típusú bimetál csövek konstruktív melynek méretei táblázat tartalmazza. 4.1. Csövek Az I típusú gyártásához használt kompakt fűtőtestek szabványos, II és III típusú - gyártásához egyes fűtőtestek, kemencék, a IV típusú - melegítők függőleges beépítés csövek.

Ábra. 4.18. Bimetall bordás csövekkel