Formájának rejtett gazdaság - studopediya

A tipológia fajták árnyék aktivitás hozott három kritérium: a kapcsolatukat, hogy a „fehér” gazdaság, valamint a tárgyak és tárgyak a gazdasági tevékenység. Ebből a szempontból a három szektorban a rejtett gazdaság:

Leginkább a „fehér” gazdaság kapcsolódó árnyék (rejtőzködő) tevékenységét a jogi üzlet.

„A második,” A rejtett gazdaság - informális (rejtett, nem öntartó) a gazdasági tevékenység a dolgozók „fehér” gazdaság, közvetlenül és közvetetten kapcsolódó hivatalos szakmai tevékenységét. Nem termel (a szempontból a társadalom egészének) az új termékek és szolgáltatások, ami a rejtett újraelosztás korábban létrehozott nemzeti jövedelem [6]. Ennek része a „második” árnyékgazdaság öt fő típusa a gazdasági bűncselekmények:

1) sérti a versenyszabályokat - kereskedelmi megvesztegetés, sérti a trösztellenes törvényeket, ipari kémkedés;

3) sérti a jogait, keresők - sérti a munkaszerződések, biztonsági előírások;

4) sérti a hitelezők jogainak - a visszaélés kölcsöntőke;

5) sérti a jogait az állam - eltitkolása adóbevétel.

Sok ilyen tünetek annyira közhely, hogy azokat már nem tekintik az eltérést a norma.

A fontos fajok a „második” árnyékgazdaság a korrupció és az adóelkerülés.

Korrupció - a használata hivatalos álláspontját saját haszonszerzés céljából. Leggyakrabban az a korrupció vonja megvesztegetés, az illegális pénzkereseti kormány bürokraták, akik kapják a polgárok kedvéért a személyes gazdagodás.

A korrupció a hátoldalán aktivitásának bármely központosított állam, amely azt állítja, hogy széles számviteli és ellenőrzési.

Gazdasági okok a korrupció - az alacsony fizetések a köztisztviselők, valamint a nagy teljesítményű, hogy befolyásolják a vállalkozások tevékenységének és a polgárok.

Intézményi korrupció okainak kell tekinteni a magas szintű titoktartás kormányzati szervek, nehézkes jelentési rendszer, a gyenge humánerőforrás-politika az állam.

Az adóelkerülés normává vált a viselkedése sok vállalkozás. Ennek eredményeként, megsértették a szabályokat a tisztességes verseny, ott származó haszon megszerzése elkerülve az adók, a növekvő korrupció, a tőke kapott, külföldre menni.

Az adóelkerülés hozzájárulnak a hiányosságokat a törvény, a büntetlenség annak megsértése, valamint a gyenge felügyelet.

Attól függően, hogy a jogszerűségét az intézkedések a vállalkozások és a polgárok, az adó bejárás módszerek két csoportra oszthatók: a jogszerű és jogellenes.

Törvényes intézkedések közé stratégiák formai adómentesség kifizetéseket. Tekinthető illegális - az illegális tevékenységek és a vagyon legális tevékenység.

Ha a második rejtett gazdaság elválaszthatatlanul kapcsolódik a „fehér” gazdaság, egy parazita rajta, a szürke árnyék gazdaság működik, több önállóan.

„Grey” árnyékgazdaság - ez a törvény által megengedett, de nem a regisztrált gazdasági tevékenység a termelés és értékesítés a közönséges áruk és szolgáltatások.

Ebben az ágazatban a rejtett gazdaság gyártották hagyományos termékek és szolgáltatások, hanem a gyártók távol maradnak a hivatalos számla, nem hajlandó viselni a kapcsolódó költségeket engedély megszerzése, adók, stb

„Grey” árnyékgazdaság természeténél fogva egy piac és verseny jellege. A kistermelők, bujkál a felügyelet a felügyelő szervezetek hagyatkozzunk kizárólag a vásárlóerő az azonos külön egymás ügyfeleinek. „Informális” gyártás során lényegében nem a tőke és az emberi erőforrások. Jövedelem szintje valamivel alacsonyabb, mint a formális szektorban.

„Informális” gazdaság a szektor a rejtett gazdaság, amely a leginkább produktív és hasznos a társadalom számára. Sokkal kevésbé veszélyes a társadalomra, mint az egyéb informális gazdasági tevékenységek, mint a „fehér galléros” és a szervezett bűnözés, és ezért nem tekinthető ellenségnek, hanem mint potenciális asszisztens a legális gazdaság.

Ha a „szürke” árnyék gazdasági tevékenységek többnyire jóvá a polgárok, a „fekete” mindig a cél az egyetemes elítélését. „Fekete” árnyékgazdaság a legtágabb értelemben lehet tekinteni minden olyan tevékenységet, amely teljesen ki vannak zárva a normális gazdasági életben, valamint összeegyeztethetetlen az, megrongálásával (lopás, rablás, zsarolás, és így tovább. D.).

„Fekete” árnyékgazdaság előfordul, mikor és hol és mikor bűncselekmény nem tekintik az eltérést a norma, valamint egy konkrét megnyilvánulása is. [8]

Illegálisan-árnyék gazdasági tevékenységek lehetnek a civil, az adót, a közigazgatási és a bűncselekmények. Az utóbbi közvetlen jelentőséggel bírnak a kriminológiai szempontból a rejtett gazdaság, és más bűncselekmények miatt - mind a közvetlen és közvetett, mivel ezek súlyos kriminogén vezető feltételek teljesítéséhez gazdasági, acquisitive bűnözés.

Hangsúlyozni kell, hogy a nagy árnyék gazdasági tevékenységek általában kap egy „második”, és ami a legfontosabb, a „szürke” tenevayaekonomika8.