A folyami hajózás - studopediya

A folyami közlekedés magyar gazdaság eltökélte, hogy nem annyira a skála a szállítási művelet, mint különleges jelentőséget szerepüket. Amellett, hogy a közlekedés szolgáltatási területek Szibéria és a Távol-Keleten, a sarkvidéki, folyami szállítás is végez komplex költséges szállítása kis folyók a távoli területeken, valamint a rendkívül jövedelmező szállítása külkereskedelmi teherhajók vegyes (folyó-tenger). Jelenleg mintegy 5000. Hajótulajdonosok a különböző tulajdoni formák működnek belvízi utak, köztük 21 részvénytársaság hajózási társaság (társaság). Magyarország folyó flotta szolgálja a 68 köztársaságok, területek, régiók és a nemzeti kerületek. Magyarországon egyedülálló belső vízi utak, ahol a hossza mintegy 103 ezer. Km, 70% hosszuk garantáltan egy bizonyos mélységben a navigációhoz. Így az európai Magyarországon az építőiparban az összekötő csatorna (Fehér-tenger és a Balti-tenger, a Volga-Vyatsk, Volga-Don) területi széthúzás belvízi út megszűnt, és egy egységes mély közlekedési rendszer párosul Fehér, Balti-tenger, a Kaszpi-tenger, AZOVSKOE és a Fekete-tengeren. A hossza egy mélytengeri rendszer (EGS) az 6500. Km garantált mélysége lényegében egész hossza 4 m. UGSS pedig több mint a fele a forgalom belvízi szállítás.

Mivel a belvízi utak többnyire természetes, akkor a hajózási társaság sokkal kevesebb (6-7 alkalommal) a kezdeti beruházási per 1 km-es út, mint építeni egy vasúti vagy közúti egyenlő sávszélességet.

Vannak a következő előnyökkel jár a vízi szállítás:

1) a viszonylag kis költség a szállítás;

2) nagy kapacitású szállíthatók nagy teherbírású hajók;

3) természetes módon - alig igényel tőkebefektetést szervezésével navigáció;

4) A fajlagos energiafelhasználás a folyami közlekedés jelentősen alacsonyabb átlagos alacsony ellenállás mozgása hajók

Hátrányai folyami szállítás:

1) rövidsége a navigációs időszakban;

2) Alacsony sebességű hajókra;

3) zegzugosságát vízi utak, amelyek meghosszabbítja az utat a 3-3,5-szer, mint az egyenes vonalú mozgást;

4) alacsony sebességgel adagolja.

Az európai része az ország építése miatt számos összekötő csatornák (Volga-Don és a Volga-Baltic) egyetlen mély rendszer (EGS), amely összeköti a 5 Seas jött létre: a balti, Caspian, Fehér, Azovi, Black. A teljes hossza EGS összege 6500. Km garantált mélysége 4 méter az egész. A navigációhoz is használt tavak és víztározók - Bajkál-tó, Ladoga, Onyega és mások.

Szerepe belvízi szállítás földrajz meghatározott magyarországi rendszer utakon és az idény azok használatát. mert a túlnyomó többsége a folyók középsíkjának irányában és a fő cargo forgalom és az utas ország halad a szélességi irányban, a fontos folyami szállítás esik.

Hajóutak kezeli a Department of folyami szállítás az Orosz Föderáció. Így a közönség, ami tilos samoplavom fűrészáru rafting. Hajózási útvonalakon fenntartott üzemi állapotban speciális szerkezeti egységek: rusloochischeniem, kotrás, stb skalouborkoy A nem megfelelő mélységben kotrás pályaszakaszok hajózható nyílásba. Skalouborochnye munka biztosítja bővítése és mélyítése a hajó mozog. Vypravitelnye munkavállalási engedély változtatni az alakját folyómedrek méretének növelése az út. Vonóhálós halászatot felfedezni rejtett víz alatti akadályok alatt eltávolítottuk rusloochischenii.

Építőipari belvízi szállítás. A belvízi szállítás útvonalak - folyók, tavak, tengerek, és komplex hidraulikus szerkezetek, azaz a Mesterséges (víztározók, csatornák, zsilipek). Szállítási nem történik teljes szélességében és hajócsatorna - a vízi út. Fairway kialakítva, hogy átmenjen egy 2-összeütközésének hajók. Ez jelöli speciális jeleket. Hajó csatorna gondoskodik nyitott, ha egy szinten a folyó, és kell zárni, ha a folyó különböző szinteken. Vannak bypass csatornák átjárók. A sugarak a csatornák nem kevesebb, mint 6 hosszúságú számított edénybe. A mélysége a csatorna vett az állomány egy méter. A csatornák táplálják vízzel gravitáció következtében a folyók, tavak vagy a Kazántápszivattyú a legmagasabb pont a csatorna.

Átjárók építésére hajók áthaladnak a gát 2 kamra záróajtó. Átjárók közül

· Egy- átjárók akkor használjuk, amikor a víz a különbség nem haladja meg a 20-25 m;

· Multi-kamrás zárak akkor használják, ha a különbség nagyobb, mint 25 m.

· Egyoldalú és kétoldalú.

Bíróság a belvízi szállítás lehet besorolni a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

1. célja: a technikai kisegítő (úszó dokkok, egészségügyi állomás, daruk és mások.), Szállítás, speciális célú.

2. Az a mozgás a víz: önjáró és nem-én (energiaforrásként a hajón kívül).

3. elve szerint a mozgás: kiszorítja gyalulás, szárnyashajó, légpárnás, WIG (áthelyezve a víz felszíne fölé).

4. A szám a fésű csavar - egyetlen csavarral, két csavar és a három csavart.

5. eljárás elvégzésére rakodás - függőleges-berakodó rakomány keresztül nyílások vízszintes-berakodó oldalán keresztül portok révén különleges üreg, szivattyúzás, stb

Folyami kikötők és a mólók. Belvízi utakon működik közforgalmú kikötők, kikötők lévő ipari cégek, kikötők, bérelt ügyfélkör. Célja szerint ezek a következők: utas, áru, rakomány, katonai, holtágak.

Teherkikötők átrakodása szállítmányokat vízi közlekedés, a szomszédos közlekedési módok és fordítva. Ők vannak osztva speciális és univerzális. A kopás kezelési eszközöket, berendezéseket egységek 80% -át eléri.

Pier - a parti leszálló pálya vagy kiszállásra. Havens általában lebegő (kikötőponton).

Több mint a fele a teljes mennyiség a teher- és személyszállítás a vízi esik a Volga-Káma-medencében (építőanyagok). Az ország keleti részén foglal el vezető pozíciót mennyiségét tekintve folyami közlekedési Ob-Irtis medence (fa, olaj, kőolaj, cseppfolyós földgáz). A déli régiókban Kelet-Szibéria társított a sarkkör fölött a Jenyiszej (fa, szén, olaj). A folyón Angara és a Bajkál-tó szállított fa és szén; Lena - száraz teherszállító hajók, olajrakomány, fűrészáru; az Amur és mellékfolyói - a gabona, só, hal, fa, olaj, fémek, szén.

A fő forgalom csökkenése és a flotta megújítása volt köszönhető, hogy a csökkenés a beruházási aktivitás épület komplex folyami hajózási társaság. A folyó flotta a legnagyobb arányban lakott tartályhajók és az olaj uszály. Vannak is bíróság - hűtő hajók szállítására cseppfolyósított földgáz, növényi hordozók, kémiai hajók, autószállító és mások.

Alapjai a szervezet a flotta mozgását. A folyón flotta kétféle mozgás szervezett: a szabad és kapitányságon.

Keresztül a mozgás - a mozgás a sorokat terhelési kirakodás átrakás nélkül. Uchastkovoe- mozgását a vontatási rendszer a vállát. Átmenő forgalom jobb. Navy, attól függően, hogy a célja a mozgás van osztva:

- belső (szabadulással) - 10%;

- külső (idegen) - 90%.

Búvárkodás rendezik a 2. forma: egyenes (rendszeres) Szokásos (szabálytalan).

Magyarországon ez az arány a belső vízi utak teljes forgalom 1% és az Egyesült Államokban például, - 10%. Az USA-ban, a klíma lehetővé teszi, hogy egész évben a szállítás, és Magyarországon, 6 hónapos, és importját a Far North - 2-3 hónap.

Jelenleg utasszám és a rakomány forgalom kismértékben emelkedett a folyami közlekedés.

A közös mutatók az áruszállító vízi közlekedés a következők: a forgalom, valamint az árufuvarozási forgalom. Az értékek ezek a mutatók differenciált rakomány: olaj és az olajtermékek, száraz rakomány és folyékony rakomány.

Közös mutatók a következők utasforgalom: a forgalom és az utasforgalom.

azonos műszaki-gazdasági paraméterek, amelyek használják a tengeri közlekedés is használható számszerű értékelést a belvízi. A minőségi összetétele a műveleti paraméterek közé tartozik a terhelés folyó flottát, azok körét, időtartamát forgalom hajók szétválasztása alapvető elemei, működési időt töltött a tengeren hajók, hajók, stb teljesítményét.