31 Pedagógiai kapacitás

Képességek eltérően kezelik a pszichológiában: a képességek és hajlamok nem különíthetőek; hozzávaló olyan pszichofiziológiai előfeltételek képességeit; a képesség, hogy egy zenekar tulajdonságait, beleértve az érzelmi és akarati jellemzők és a kapcsolatrendszer; képessége - egy meghatározott tudást; képesség - képesség, aktivitás előfeltétele a sikeres végrehajtásához; képességet, egy tulajdonsága a funkcionális rendszereket, amelyek specifikus mentális funkciók.Amint azt S. Rubinstein, „A fejlesztés a humán kapacitás egy olyan folyamat, az emberi fejlődés. Fejlesztés az emberi tudás és bizonyos módon színésznői a feltevése, a belső állapotát egy bizonyos szintű testi fejlődés - a fejlesztés a mentális képességeit. "

Ennek meghatározásakor B.M.Teplovym, az alapvető jellemzői a képességek az egyes személy tulajdonságait, ami a tevékenységek sikeres megvalósítása. Ability szerint B.M.Teplovu, nem lehet csökkenteni a készségek és képességek megkülönböztetik az egyik személy egy másik tekintetében a sikeres végrehajtásához bizonyos tevékenységek.

Amennyiben a S. Rubinstein, az intelligencia fejlődésének előfeltétele a tudás fejlesztése, a előfeltétele a saját kapacitások, a B.M.Teplovu, úgy viselkednek, mint a hozzávaló egy veleszületett anatómiai és élettani jellemzői. Az a képesség, hogy hozzon létre, és nyilvánvaló aktivitás dinamikus jellemzők, mint a sebesség, mélység, erőssége a fejlesztési eszközök és technikák. Ami a különböző tevékenységi különbséget obscheintellektualnye és különleges képességeit. „Széles körben elfogadott definíciója kapacitás, hogy a tulajdonságok az egyén együttes, mely meghatározza a sikeres egy bizonyos tevékenység. Ez vonatkozik a tulajdonságokat, amelyek kifejlesztett a legtöbb fejlődési hatást, és ezért, attól függően, hogy a külső körülmények között. "

A teljes kompozíció pedagógiai képességek

A hazai kutatók megvizsgálták alapján rendelkezései SL Rubinstein, B.M.Teplova azonosítottak egy sor pedagógiai képességeit. Vessük össze a legjelentősebb.

Osztályozása pedagógiai képességekkel, javasolt N.D.Levitovym:

1. Az a képesség, hogy az ismeretek átadása a gyermekek tömör és érdekes módon;

2. Az a képesség, hogy megértsék a diákok, megfigyelésen alapuló,

3. önálló és kreatív gondolkodásmód;

4. Agility vagy gyors és pontos irányítása;

5. A szervezeti ismeretek működéséhez szükséges a tanár és a diák, hogy hozzon létre egy jó csapat. Osztályozása pedagógiai képességekkel, javasolt F.N.Gonobolinym:

1. didaktikai csoport képességeit

1.1. a képességét, hogy az anyag hozzáférhető a diákok;

1.2. a képesség, hogy kommunikálni tudományos anyagi élet;

2. A fényvisszaverő-gnosztikus képességek

2.1. megértése a hallgató;

2.2. érdeklődést mutattak a gyermekek;

2.3. kreativitás a munkát;

2.4. megfigyelés gyermekek;

3. interaktív és kommunikatív képességek

3.1. akarati hatással van a gyermekekre;

3.2. képes megszervezni a gyermekek;

3.3. oktatási igényeknek;

3.4. pedagógiai tapintat;

4. A beszéd kapacitás 4.1 .soderzhatelnost és a fényerő a beszéd;

4.2-képek és meggyőző beszéd tanár.

A legáltalánosabb formája a tanítás tehetség mutatták V.A.Krutetskim:

1.Didakticheskie képesség - képesség átadása a diákok az oktatási anyagok, elérhetővé téve azt, hogy a gyermekek bemutatják anyag vagy probléma világos és érthető, hogy az érdeklődést a téma, hogy gerjeszti a diákok aktív és független gondolat. Tanár didaktikai képességekkel rekonstruálni tudja igazítani oktatási anyagot, nehéz, hogy könnyű, bonyolult - egyszerű, vicces -ponyatnym.

2. Akadémiai képesség - képesség megfelelő a tudomány. Ez tanár tudja a téma nem csak a mennyiség a természetesen, de sokkal szélesebb és mélyebb, folyamatosan figyeli a felfedezések a tudomány, teljesen folyékony anyagot mutat rá nagy érdeklődés, kutatásokat végez.3. Az észlelési képességek - a képesség, hogy behatoljon a belső világ a hallgató, pszichológiai megfigyelés, társított finom megértése a tanuló személyiségét és a mentális állapotok.

4. verbális képességek - a képesség, hogy egyértelműen és pontosan kifejezni gondolataikat és érzéseiket a beszéd, az arckifejezés, a pantomim. Gazdagság, ragyogás és kifejező, képek, érzelmek, írástudó beszédet. Optimális sebesség, a művészet birtokába szünet.

5. A szervezési készségek - van, először is, képes megszervezni hallgató csapat rally neki szervezni egyéni és csoportos tevékenységek a diákok és .vo Másodszor, képes megszervezni a saját munkáját (hogy képes legyen megtervezni és ellenőrzi tevékenységüket és a viselkedés, terjesztésére munkaidő hozni menetrend szerint.

7. Kommunikációs készség - képes kommunikálni a gyerekekkel, a képesség, hogy az egyén megközelítése a diák, pedagógiai tapintat, nyugalom a kommunikáció, kedvesség, igazságosság.

8. Pedagógiai képzelet - felvetve a következményeit oktatási tevékenységet, oktatási tervezés személyiség a diákok, a képesség, hogy megjósoljuk a fejlődést bizonyos tulajdonságait a gyermek.

9. Képes forgalmazásával figyelmet - gyors és gyakorlatias választ mindent, ami történik az osztályteremben, a képesség, hogy osztja a figyelmet a több tevékenységet.

Jelenleg a koncepció pedagógiai képességek, javasolt N.V.Kuzminoy és az ő iskolába, a legátfogóbb kezelési rendszer. Először is, ez a koncepció összes oktatási képességek korrelálnak kulcsfontosságú érdekeltek oktatási rendszer (célok, nevelési ismeretek, kommunikációs eszközök, a diákok és a tanárok) és a funkcionális elemek (kutatás, tervezés, konstruktív kommunikáció és szervezeti). Másodszor, a meghatározás szerint a megnyilvánulása „különleges érzékenységet a tárgy, folyamatát és eredményeit pedagógiai tevékenység”, harmadrészt azokat képviseli szervezeti felépítését, és nem csak a készlet. Negyedszer, a kiosztott szintű pedagógiai készség. Ötödször, a korrelációs az általános és speciális képességek egyrészt, és a speciális pedagógiai és egyéb speciális képességek - a másikon.

Ebben a megközelítésben, valamint más hangsúlyozza, hogy a tanítás képességek vannak kialakítva, és kidolgozott pedagógiai tevékenységet és meghatározza annak sikeréhez.

Figyelembe véve a tanítási képességeit a tanár, mint egy sajátos formáját érzékenység, először is, a tárgy, a folyamat és az eredmények a saját tanítás. és másodszor, hogy a hallgató a téma a kommunikáció, a tudás, a munkaerő, N.V.Kuzmina azonosítja kétszintű pedagógiai ismeretek:

1. fényvisszaverő-észlelési képességek közé háromféle érzékenység: az értelemben egy objektum társított empátia, arányérzék és a tapintat és az összetartozás érzését, amelyek megalapozzák a pedagógiai intuíció. Ezek a képességek határozzák meg, hogy az a tanár behatolás egyediségét az egyes tanulók és a megértése önmagában; ezek a képességek vezető; tartalmazza: a képesség, hogy tanulmányozza a másik személy, a megértés, az empátia, a képesség, hogy álljon az ő szempontjából, és nézd meg magad. Ez a csoport a képességek a „nukleáris” malokompensiruemoy távollétében. Ez jellemző a munkaerő-tanár, bizonyítékként az orientáció a szellemi fejlődését a diákok;

2.proektirovochno-gnosztikus tehetség korrelált érzékenység az új, produktív tanulási módszereket. Ez a szint tartalmazza az Engineering, gnosztikus, konstruktív, szervezési, kommunikációs készség. Meg kell jegyezni, hogy a hiánya minden ilyen képességekkel rendelkezik egy speciális formája a fogyatékosság.

Gnosztikus tehetség nyilvánul gyors és kreatív elsajátítását hallgató tanulási módszerek, találékony módon a tanulás. Gnosztikus a képességét, hogy a felhalmozási információkat a tanár a diákok magáról.

Mérnöki képes megnyilvánulni képes elképzelni a végeredményt felnevelésének képzés feladatai-feladatok, rendezett időt az egész tanulmányi időszak, amely felkészíti a tanulókat az önálló problémamegoldás.

Konstruktív képességek nyilvánulnak létrehozása kreatív munkahelyi légkör, a kölcsönös együttműködés, tevékenység, érzékenység épület tanulságok és a legjobban illeszkedik a megadott célokat a fejlesztési és az önálló tanulást.

Kommunikációs készségek jelennek meg, hogy kapcsolatot, pedagógiailag megfelelő kapcsolatok. Ezek a képességek, valamint N.V.Kuzminoy által biztosított négy tényező: a képesség, hogy azonosítsák, érzékeny az egyes diákok igényeinek, jól fejlett intuíció, szuggesztív tulajdonságait. Mi hozzá beszéd kultúra faktor (értelmetlenségét, kezelés, vozdeystvennost).

Szervezési készségek a választásokon kifejezett érzékenység megszervezésének hallgatók egy csoportja, a fejlesztési oktatási anyagok, önszerveződés a hallgatók, a saját önálló tevékenység a tanár.

Van egy származtatása az iskola N.V.Kuzminoy kutatók, hogy a tanítás tehetség járnak a magas szintű általános képességek (megfigyelés, gondolkodás, képzelet), és hogy a többi különleges képességek, mint a költészet, irodalmi, művészeti, körébe tartoznak a pedagógiai tevékenység csak a jelenlétében egy pedagógiai irányultság és pedagógiai képességek szempontjából azok továbbfejlesztését. Meghatározza három kombinációja pedagógiai és egyéb speciális képességek: Különleges képességek: a) segíteni, b) semleges és c) nem zavarja a tanítást.