Trópusi vihar - studopediya

Nyári csapadék elsősorban a déli, délkeleti és keleti részén a kontinensen. Ezek szinte teljesen hiányzik a Southwest, Dél-Nyugat-és Közép-Ázsiában.

Éghajlati övezeti ASIA

Terület kívül Ázsiában kezelésére 5-éghajlati övezetek: mérsékelt, szubtrópusi, trópusi, Egyenlítő alatti egyenlítői.

Ez magában foglalja a szigetek a Maláj-szigetek, p-Melaka, a déli része a sziget Srí Lanka. Az uralkodó légtömeg itt ekvatoriális, ami úgy alakul ki az átalakulás a trópusi tengeri levegőt. Ez a folyamat abból áll, hogy impregnáljuk a trópusi légköri nedvesség teljes vastagságában. forgalomban típusú monszun kereskedelmi szél. Egy adott öv jellemző a kis éves és napi levegő hőmérséklete amplitúdó. Tartanak egész évben szinten 2 + 5 + 28º. Éjszaka minimum alatt is tiszta ég alá nem csökken + 16 ° (a magas páratartalom miatt.).

Ciklon fellépés az egyenlítő kevéssé fejlett kapcsán a gyors hőmérséklet otsutsvviem kontrasztok közötti légtömegek, és kis mennyiségű forgási eltérítő akció Zemli.Osnovnoe csapadék miatt a termikus konvekció.

Highland egyenlítői éghajlat, alacsonyabb hőmérséklet, amikor még az éves amplitúdója csapadék is némileg csökken csökkenése miatt a levegő nedvességtartalma a magassággal. Fent 4500 m kezd öv örök hó és az átlagos hőmérséklet megközelíti vihar 0º.Osadki jellegű korlátozódik a második felében a nap, azaz, Az egyenlítői öv egy napon belül uralja az időjárás 2 típus: az első félévben - száraz, csendes, solnechnoya időjárás, a második polovinu- esős zivatarok és erős szél.

Általában - és ez történik minden évben, emelkedik -Sun rózsaszínes pára a köd, ami a sugarak százezer nincs ideje megszáradni-nek eső esik lóg a törzs és a levelek tenyér, banán és más friss mosott növény nedvesség. Amikor yatnaya-hűvös levegő. Dawn nem. Pontosan 6 cha baglyok bukkan fel, azt mondhatjuk, nappali önteni idejüket fűtéses sugarak a nedves növényzet. Az ég felhőtlen; ez egy szelíd kék-szürke, a szín akvarell festmények, és betöltötte körvonalai lila kormányzati színek trópusi fák. Fény Wete szikla moccan ágak pálmafák, és a levelek alatt remeg dy-hanem.

Közben a nap lassan mozog felé-Neetu. A hőmérséklet emelkedik. Pályázat levelei nagyok Nachi-nayut elhalványul. Szájban vannak homályos, összevonása annak szürkés felhők háttérben. Délre az igazi hõség; A nap veri le, és jaj annak, aki mer járni meztelen go-lovoy, napszúrás várja az óvatlan. Air után egy fél nap lesz udushliv. A hőmérséklet nem emelkedett, de a levegő érzékeny a test telített nedvességgel. A legapróbb mozgást feszültségű megizzasztanak. Megy ebben a légkörben üvegházak - forró, párás, ahol termesztik melegház formában. Van teljes nyugalom. Ne mozdulj, ne csak a leginkább gyengén csatolt levelek a magas pálmafák, de nem shelohnotsya szó senki fűszálon, és délre a növényzet párolt melegházban szélcsendben. Ebben az időben, a tetejét a közeli vulkánok ay-schayutsya felhők és gyorsan mászni az égen, egyre inkább fordult a sötétben - vezető piszkos felhő, most szűk polgorizonta bujkál az utolsó, és a nap. Hallotta a távoli mennydörgés. Itt éreztem szél zashe Timor levelek a fák; neki több és több, egyre több és több, Kolyshev hatalmas korona kókuszpálmák, hasító rongyokba tender banán levelek.

Úgy esett néhány csepp eső. Hallható még határozottabban oglu, mennydörgés, villámlás és borul egy zápor, ami nem tudja elképzelni nem történhet meg a trópusokon. A legerősebb esőzések a nyári zivatarok, csak szánalmas paródiája a zuhany. Thunder, fülsiketítő egymást, szinte folyamatosan egymás után. Ágak teljes hatalmas fák, oblamy-Vayas súlya alatt áramló víz az égből, a földre hulló nagy durranással; utcák és utak valóvá folyók. Jaj azoknak, akik jönnek az ég alatt megnyílt, a mélységbe. Amikor az első csepp eső mindent, ami menthető távon céltalanul, és járni az esőben veszélye, hacsak nem malájok a sok kalapok, esernyők, néha szinte Vågå metró átmérőjű felső lakkozott, akárcsak gombafejek.

Eső viharok kevesebb mint egy óra. Ezután gyengült, és előtte a cut-akkor már szabadon hagyja el a házat. Csendes, pro-Hideg éjszaka általában követi mögött viharos napon. Csitította az esőben városi élet ébred újra. A túrázók nincs kockázat, hogy megreked a sárban. Ne higgyen a szemének, hogy sétálsz az utcán, ahol éppen folyó folyó vize. Nincs szennyeződés nyoma. Ennek az az oka - a természet, a helyi talaj, E különböző laterite vagy ultiszol hogy gyorsan felszívja a nedvességet esik a földre.

Másnap rendszeresen megismétli ugyanezt; egész évben trópusi esők esnek poslepoluden-nek ideje, öntözés a talaj; egész évben reggel süt a nap itt.

Ez magában foglalja az indokínai félszigeten, az indo-ghánai alföldi nélkül Thar sivatag, északi része a sziget Srí Lanka.Vo nedves része az év -gospodstvuet egyenlítői levegő; Száraz - trópusi kontinentális. A zóna jellemzi monszun típus forgalomban.

Ebben az övezetben a két kiemelt területeken: Hindustan és Indokínában. A határ közöttük végzi Arakan hegyek. Különbségek ezek a régiók között kapcsolódó funkciók a készüléken területen. Indiai régióban szélességi hegység zárva hatására az északi vidékeken, így a téli hideg levegő események ritkák. A Indokína Peninsula szakaszon gerincek dominál középsíkjának irányában és közöttük, ahogy a folyosón, a hideg levegő áramlik, ami néha jelentős adatcsökkenést hőmérséklet szélességeken.

Ebben a zónában a trópusi levegő uralkodik egész évben. Ázsiában 3arubezhnoy foglal egy meghatározott területen és szakadt a régióban Tibetben.

kontinentális (nyugaton) és a tenger (a terület a trópusi éghajlat a keleti partján, a szárazföld): két kiemelt területek itt. A kontinentális éghajlata trópusi, amelyre extrém szárazság és porzás a levegő, nagyon forró nyár. Ilyen körülmények között vannak nagy amplitúdójú éves, és különösen a napi hőmérséklet. Egyes előtti napon 40 °, és a napi ingadozások felszíni hőmérséklet homokos sivatagok több - több mint 80 °. Az átlagos napi hőmérsékleti amplitúdója kb 20 °. Az éves átlagos, közel azonos - 20 °. A csapadék rendkívül ritka. Ennek oka az általános hiánya miatt a csapadék a távolság a zóna ciklonos aktivitás a magas pozícióban szintjén páralecsapódás. Áramoltató - kereskedelmi szél.

A keleti régióban (tengeri trópusi klíma típus) uralja a beáramló tengeri trópusi levegő a nyugati periférián a Csendes-óceán déli anticiklon. Az éghajlat ezen a területen is eltér a szárazföldi terület trópusi éghajlatú típusú alacsonyabb hőmérsékletű, jelentős számú CMV csapadék.

Van egy széles sáv húzódik az egész északi része az Arab-félsziget, a félsziget Malayai Aziya, az északi része Mezopotámia északi részén az iráni fennsík, a Himalája, a legtöbb a kínai, valamint a déli szigetek (japán Kyushu Ryukyu), a déli része a sziget Honshu. Nyáron egy zónán belül domináló trópusi légtömegek télen - mérsékelt.

Belül az öv négy éghajlati területeken: 1) a mediterrán, 2) szubtrópusi kontinentális (iráni és Közép-Ázsia), 3) Vysokogornaya 4) szubtrópusi monszun.

Mediterrán térség (jellegű éghajlat - Nyugat tengerparton sredizemnomosky) tartalmazza a félsziget Malaya Aziya, Mezopotámiában. Ez jellemzi a fejlesztés ciklonos tevékenység a sarki első télen. Ennek eredményeként, a téli meleg és párás, és a nyár - forró és száraz, így .K. uralkodik ebben az időben a kontinentális trópusi levegő. Az éves csapadékmennyiség mintegy 1000 mm vagy annál nagyobb.

Szubtrópusi kontinentális részen (Irán és Közép-Ázsia) - típusú éghajlat kontinentális szubtrópusi sivatagok. A nyár nagyon meleg és száraz, mivel több mint egy fűtött felületre kialakított mérsékelt levegő nagyon száraz kontinentális trópusi levegő. A tél viszonylag hideg és nedves időjárás gyakori változásokat. Ebben az időben, a ciklon tevékenység fejleszti az iráni ága a poláris front.

Kihúzta keresztül Mongólia, Kína északkeleti, darazsak Hokkaido és Honshu északi. kontinentális és monszun: két éghajlati régió kiemelkedik itt. Ebben a zónában a téli hőmérséklet a legalacsonyabb Ázsiában, ortodox, és a nyári hőmérséklet gyakorlatilag ugyanolyan, mint a szubtrópusi. Téli ázsiai anticiklon hatása érezhető még a keleti tengerparti területeken.

1. Mivel a nagy méret a kontinens minden éghajlati övezetek, kivéve egyenlítői kifejezve területén kontinentális jellegű éghajlat.

2. övek egyenlítői és trópusi éghajlatú kicsik.

3. Sehol máshol, csak Ázsiában, egyenlítői monszun nem terjed odáig az Egyenlítőtől északra.

4. A téli kontinentális monszun keleti partján Ázsia rendkívül ellenálló, és csökkenti a hőmérsékletet, hogy az óceán néha hűvösebb, mint belül a kontinensen.

A második felében a nyári és kora őszi a trópusi óceán régiók gyakran megfigyelt ciklonok. A szó ciklon görög eredetű. Ez azt jelenti, „gyűrűs kígyó” vagy „körözés”, kiemeli a körkörös forgatás a levegő a ciklon.

A „hurrikán” és „tájfun” a nyelv a bennszülöttek a Karib-és Közép-Amerika, és ennek megfelelően a lakosság Délkelet-Ázsia jelenti: „erős szél” - a jelenség különösen jellemző a hatalmas trópusi országokban örvények.

akadémikus VV Shuleikin nevű trópusi ciklon az ötödik fajta gépeket kezdi meg a munkát a fűtést - az óceán a kezdeti örvény jelenik meg fölötte. Hurricane röppálya egybeesik a zóna feletti hőmérsékleten a víz 27º C. A kinetikus energiával trópusi ciklon három kilométerre alsó réteg eléri 19 szorozva 10 és 25 fok erg energiát egyenértékű 20 Kuybshevskih HPP. Így a trópusi ciklonok alakulnak dinamikus folyamatok okozta a nő meleg és nedves levegő a fűtött helyiségekben az óceán között 5 ° és 20 ° északi és déli szélességi. A kapott viharok általában mozognak a nyugati, a mozgás növekszik, ha egyre távolabb partjainál eltérített az északi. Ha a szél sebessége meghaladja a 120 km / h, a trópusi ciklonok úgynevezett hurrikánok. Szélsőséges esetben, a szél sebessége eléri a sebesség meghaladja a 240 km / h. Hurricanes közösek szinte minden trópusi területeken az óceánok, de ismeretlen okok miatt, gyakorlatilag nem fordul elő az Atlanti-óceán déli és délkeleti részén a Csendes-óceánon. A Csendes-óceán nyugati, hurrikánok nevezzük tájfunok. Azokból ugyanis nagyban függ az élet a népek a Fülöp-szigeteken, Japánban, Dél-Kelet-Ázsiában.

A legtöbb embernek a nagy viharok, káros szelek. De a fő gyilkos nem a szél, a hullámok által alkotott meg. Amikor közeledik a parton hurrikán hullám képezi hatalmas óceán víz több mint 4 méter magas. Az exponált az óceán felszíne vihar hulláma sikerült több mint 15 méter magas. Amikor ezek a hullámok átfedésben a parton, az általuk okozott áradások, az egyetlen menekülés, hogy a lakosok alacsonyan fekvő helyeken - azonnali kiürítését.

Szárazföldi szél sebessége rohamosan csökken, de még mindig egy árvízveszélyt, de nem az óceán vizeinek heves esőzések. Különösen veszélyes körülmények között, például árvíz dombos vagy hegyes terepen. Jelenleg műholdak könnyű felismerni és nyomon követni a pálya hurrikánok mozgó őket bárhol a Földön. Hurricanes fedezi a nagy területek - több száz kilométer átmérőjű - és tart sok napon át.

Trópusi vihar - studopediya

/ - földrajzi határait országban 2 - határai földrajzi területeken; E - egyenlítői, Se - al-egyenlítői, TK - trópusi kontinentális, TN - trópusi monszun, STS - szubtrópusi mediterrán, STK - szubtrópusi kontinentális, STV - szubtrópusi highland, STM - szubtrópusi monszun, Uk - mérsékelt kontinentális, szem előtt tartva - mérsékelten monszun