Tervezése és kiszámítása az oszlop bázis - studopediya

A bázis a támasztóelem az oszlop, és szolgál a erőátvitelt az oszlopról a Foundation. A viszonylag kis számításigényű oszlopokban (4000 - 5000 kN) alkalmazzuk a bázis kereszt tagjai. Az erőt a rúd áthalad a oszlopon hegesztések a fenéklemez közvetlenül az alapjait. Az egyenletes továbbítását nyomás a tányér az alaplemez, ha szükséges merevsége növelhető staging további bordák és a rekeszizom.

Az alap rögzítve van a rögzítő tervezési helyzetben az alapítvány horgonycsavarokkal. Attól függően, hogy a csukló vagy a rögzítő hajtjuk merev a bázispárosodás az oszlop. A bázispárosodás a csuklópánt alapcsavarok átmérője 20 - 30 mm vannak szerelve közvetlenül mögötte a támasztó lap egy bizonyos rugalmasságot, betartásának biztosítása hatására véletlenszerű pillanatok (4.12 ábra.).

Ábra. 4.12. A bázis az oszlopon ábra. 4.13. A bázis az oszlopon

artikulációs kemény párosítás

Az alapítvány alapító

Annak érdekében, hogy néhány előre (egyengetéséhez) az oszlop a telepítés során a tervezett pozícióban átmérőjű lyukakat a lemezt horgonycsap az 1,5 - 2 alkalommal az átmérője a horgonyt. A alapcsavarok viselnek mosó és egy lyuk, amely 3 mm-rel nagyobb, mint az átmérője a csavart és az anyát miután a csavar meghúzása alátét van hegesztve a lemezhez. Amikor a keményen konjugáció alapcsavarok rúdhoz madzagot a távoli konzolt elmozdulási jelentős függőleges merevsége, amely kiküszöböli annak lehetőségét fordult az oszlop az Alapítvány. Amikor ez a csavar átmérője 24-36 mm van húzva, a feszültség közel a számított ellenállás a csavar anyag. A rögzítőlemez érkezik érintse meg a vastagsága = 20 - 40 mm, és szélessége BAP. egyenlő négy átmérőjét lévő csavarfuratok (ábra. 4.13).

bázis építése az elfogadott a számítási sémát oszlopos módszerrel párosítás az alapozáshoz. Elfogadott kiszámítására és kialakítása az oszlop bázis mereven szerelt alapot.

4.5.1. Meghatározása az alaplap méret szempontjából

Mi határozza meg a névleges erő az oszlop az adatbázis szintjén az önsúly az oszlop:

ahol k = 1,2 - konstruktív tükröző együtthatóval rács súlya, alapelemek és az oszlop tip. A nyomás alatt a lemezt kivesszük egyenletesen oszlik. A központi lemez oszlop sűrített síkbeli méretekkel határozzuk meg az erejét a Foundation anyag:

ahol y - faktor függ a helyi jellegű teherelosztást aprítás terület (egyenletes eloszlását feszültségek y = 1);

Rb, loc - számított összeomlása ellenállást beton alatt födém, képlettel definiált

ahol a = 1 - konkrét osztály alábbi B25;

Rb = 7,5 MPa konkrét osztály B12,5 - Becsült beton nyomószilárdságát megfelelő az osztály és a kapott táblázat. 4.3;

jb - tényező figyelembe véve nőtt a beton nyomószilárdsága alapján szűk körülmények között alaplemez és képlet határozza meg

Itt AF1 - felső széle az alapítvány területen kismértékben meghaladja az alaplemez AF.

A számított ellenállás Rb beton

jb együttható készítették legfeljebb 2,5 konkrét osztályok feletti B7,5 és B7,5 1,5-nél nagyobb a konkrét osztály és alatt.

Előre meghatározott jb = 1,2.

Méretek lemez (B szélessége és hosszúsága L) vannak rendelve a kívánt területen Af. kapcsolódik az oszlop áramkör (túlnyúlik az alaplemez legalább 40 mm-es), és összhangban vannak a termékösszetétel (ábra. 4.14).

Ábra. 4.14. Kiszámítása az alaplemez

Hozzárendelése lemez szélessége:

ahol h = 36 cm - magasság az oszlop szakasz bar;

tt = 10 mm - vastagsága a kereszttartó (hogy 8 - 16 mm);

c = 40 mm - a minimális indulási túlnyúlás lemez (korábban felvett, hogy 40 - 120 mm, és adott esetben meghatározza a folyamat számítási a vastagsága a lemez).

A szükséges hossza a lemez

Egy központilag sűrített oszlopon alaplemez közel kell lennie a tér (ajánlott képarány L / B ≤ 1,2). Elfogadunk négyzet alakú lemez, melynek méretei a = L = 480 mm.

Négyzet alakú lemez Af = LB = 48 · 48 = 2304 cm 2.

Terület vágás Alapítvány (alap méreteit a felső vágási értéke 20 cm-rel nagyobb, mint az alaplemez)

Számított beton összeomlás ellen alatt a födém

Ellenőrizze a beton szilárdsága alatt a födém:

Méretének csökkentése a lemez nem szükséges, mivel elfogadják a minimális méreteket a tervben.