Rendszeres számadatok és a test - studopediya

„Püthagorasz transzformált geometria, így ez a forma szabad tudomány, tekintve elveket pusztán elvont módon vizsgálja a tétel az immateriális javak és szellemi szempontból. Ő volt az, aki megtalálta az elmélet irracionális számok és szerkezete égitestek. " Így értékes hozzájárulást a Pitagorasz-geometria Proclus és ennek az összegnek ókori filozófus jogosan.

Tény, hogy az iskola Pitagorasz-geometria önálló tudományág. Ez volt Püthagorasz és követői voltak az elsők, rendszeresen tanulmányozza a geometria - mint elméleti tan tulajdonságainak absztrakt geometriai formák, nem pedig a receptek gyűjteménye által alkalmazott földmérő. Ebben az esetben a legfontosabb, a tulajdonságait geometriai alakzatok pithagoraszi nem határozott mérés közben egy logikai bizonyítás.

A legszélesebb területén a gyakorlati alkalmazás, a geometria a első tanításait a pitagoreusi # 956; # 940; # 952; # 951; # 956; # 945; Ledobta a fátylat a „titok”, és lett a legnépszerűbb a tudomány. Azonban a Iamblikhosz 'Life a Pitagorasz oka a népszerűség a geometria bemutatott némileg másképpen: „Így pitagoreusok miért geometria lett a nyilvánosság számára hozzáférhető. Ez volt a hiba az egyikük, amely elvesztette a pénzt Pitagorasz-közösségeket. Miután ez a katasztrófa közösség lehetővé tette számára, hogy pénzt keresni a geometria segítségével - a geometria az úgynevezett „Pitagorasz-hagyomány.” Szem előtt tartva, hogy a V. BC. e. Ezek nagyon népszerűek voltak a szofisták - vándor tanár a bölcsesség, ez elég lehet, hogy a pythagoreusok nem habozott, hogy töltse ki a kasszából a tanítás.

Rendszeres számadatok és a test - studopediya

Így köszönhetően a Hippokratész, Chios, okunk van azt hinni, hogy a pythagoreusok általában úgy épülnek az egész síkrajzi egyenes vonalú formák. Vizsgálták a tulajdonságait háromszögek, négyszögek, paralelogramma trapéz bizonyult a tétel a szögek összege háromszögek, a tételt az oldalán a háromszög, amely felfekszik a tompaszög, az egyenlőség, a tétel a háromszögek. A csúcs a síkgeometria egyenes vonalú számok bizonyítéka volt a híres tétel Pitagorasz. Ezek az eredmények Pitagorasz-geometria, úgy tűnik, és én képezte az alapját a könyv „Elements” Euclid, azaz a Pitagorasz-tétel.

A pythagoreusok mutattak fokozott érdeklődést adatok helyes és szervek. A szabályos geometriai alakok miatt „helyes”, azaz a. E. jelenléte vagy forgatható tükör (és gyakran az egyik vagy a másik) a szimmetria, valamint lehetséges az egész pythagoreus reagál a rendszeres, szerkezetileg rendezett harmonikus a világegyetem felépítésébe. (Ez a kérdés vissza fogunk térni a sz. 2.2 és 4.3.) A geometriai forma, különösen a jobb, a legtöbb hatásosan mutatta a számot, és nem lehet több, alkalmas arra, hogy „kivonat számos dolgot.” Pitagorasz-lefektetett az egyik a másik geometriai formák (általában a jobb vagy a „hordozó” olyan „szent” szám), és hogy látták elérését koherencia jelenségek.

Éppen ezért a pythagoreusok különleges jelentőséget tulajdonítanak nekik bizonyította a tételt, miszerint egy síkban lehet teljesen (azaz nem „lyukak”, és átfedések ..), hogy az csak három szabályos sokszögek: háromszögek, négyzetek és hatszög (42. ábra). Ennek bizonyítéka tétel elég átlátható, és hagyjuk, hogy az olvasó számára. Ez nem nehéz, és az építőiparban a pontos számok és a számok azokból megduplázásával oldalon.

Rendszeres számadatok és a test - studopediya

De most az építkezés egy szabályos ötszög már nem annyira nyilvánvaló. Nem tudjuk, hogyan kell megépíteni egy szabályos ötszög pythagoreusok. De azt is tudjuk, hogy az ötágú csillag - fő jelkép és azonosító jel - ezek alkotják a három egyenlő szárú háromszög. Ez egyértelműen visszhangozza építési módszerének egy szabályos ötszög, által leírt Euclid ( „Elements”, Vol. IV, dok. 11). Ahhoz, hogy a módszer Euclid, valószínűleg nyúlik vissza, a pythagoreusok. Tekintsük meg.

Mivel beírható kör egyenlő szárú háromszög ACD. aki. (A módszer építésének ilyen háromszög azt jelzi, c. 2.2.), És felhívni a felezővonal CE DB szögek C, illetve D. Ezután a sarkokban 1-5 (. 43. ábra) egyenlő, és ezért, egyenlő lesz a megfelelő ív és a szigorodó a húrt, azaz, ... Így írt a kör ABCDE egy szabályos ötszög. Mivel mind a szögek alapján azonos AB ív és az AE, illetve a szögek 1-7 egyenlő, és ennek következtében minden sarkában a ötszög ABCDE lesz, amely három, azonos szögben, azaz ... Így megkonstruált ötszög egyenlő oldalú és egyenlő szögű, t. E. Be.

Rendszeres számadatok és a test - studopediya

Idővel, a görög matematikus találtak egy könnyebb út építésére szabályos ötszög. Ezt a módszert az újabb kiemelkedő készítmény ókor - „Almagest” Ptolemaiosz (körülbelül 150), amely, mint a „kezdet” az euklideszi geometria, enciklopédia az ősi tudás a csillagászat. Ptolemaiosz osztja ketté kör sugara OA (C pont), és a CD kört ír le méretét, hogy az keresztezi AB átmérőjű pontban E (ábra. 44). Ezután ED az oldalán egy szabályos ötszög. (Miután elolvasta a bekezdés. 2.2 Az olvasó könnyen bizonyítani magad.)

Rendszeres számadatok és a test - studopediya

Újabb évezred és fél, 1525-ben Albreht Dyurer (1471-1528), egy festő és tudós, az egyik a titánok a Renaissance című értekezésében „Útmutató a mérési vonalzó segítségével és iránytű” hozzávetőleges eljárás létrehozunk egy szabályos ötszög egy adott oldalon AB a „rozsdás” iránytű, t. e. az egyik megoldás féknyereg. Módszer Dürer kitűnik a 45. ábra, ahol számok iránytű lábak következetesen azonosítottak. Dürer módszer különbözik nagy pontossággal (szögek 1 és 2 nem egyenlő 108 °, a. Angles 4. és 5. kissé nagyobb, mint 107 °, míg a C szög valamivel több, mint 109 °), úgy, hogy a hibák a szem nem teljesen érzékelhető. Dürer maga nem tett említést a közelítő jellegét az építés, esetleg tekintve, hogy pontos legyen. Mindazonáltal, a módszer a Durer hozzávetőleges. (Próbáld bizonyítani.)

És hogyan kell építeni segítségével egy vonalzót és iránytű követi a helyes összeg - heptagon? Ezt a feladatot ijesztő nemcsak az ősi pythagoreusoknál de megoldatlan maradt több mint két évezreddel! Csak 1796-ban, 19 éves német fiú Carl Friedrich Gauss (1777-1855), becenevén a király később matematikusok megoldotta. Gauss azt mutatja, hogy a problémát építésének egy vonalzó és iránytű korrekt N-gon, egyenértékű a probléma a elosztjuk a kört n egyenlő részre, ez együtt jár a gyökerei a tanulmány. Továbbá Gauss bebizonyította, hogy a szabályos n-szög lehet kialakítani az uralkodó és iránytű akkor és csak akkor, ha az N - elsődleges formájának

Prime számok formájában (2.1.1), amelyekre a gazdaságok száma, és mégis csak öt ilyen szám :.

Ez a Gauss eredmény általánosítható az esetben, amikor a száma a sokszög oldalainak n a termék a számok a forma (2.1.1). Figyelembe véve még a lehetőségét duplájára n. Megfogalmazzuk a Gauss-tétel. szabályos sokszög lehet előállítani iránytű és vonalzó akkor és csak akkor, ha a szám az oldalán a formája

Valójában. mivel más Fermat szám ez még nem ismert.

Könnyen belátható, hogy a poligonok tudtak építeni az ókori görögök, vagyis azok, akik. szereplő (2.1.2). Így, hozzátéve, az új antik poligonok n = 17, 34, 51, 68, 85, 126, 252, 255, és 257. Az új elv ezek közül 17-gon-gon 257 és 65 537 gon. Gauss talált egy módszert építésének első két sokszög. Megjegyezzük, hogy a módszer leírását építése 257-gon Gauss vett mintegy ötven oldal. Gauss élettartama rendkívül büszke ifjúkori felfedezése és hagyott vésett a sírkövére szabályos 17-szög írt egy kört.

Így egy szabályos sokszög konstrukció vonalzót és iránytű lehetséges, ha n = 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 15, 16, 17, 20, 24, 32, 34, .... nem, ha n = 7, 9, 11, 13, 14, 18, 19, 21, 22, 23, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 33.

Most rátérünk a rendszeres poliéder. Már csak öt, és Proclus mellett figyelemre méltó felfedezések síkgeometria tulajdonítja Püthagorasz az építőiparban az öt szabályos szilárd. Ma azonban a matematikusok, történészek inkább azt hinni, nem átkozott, és úgy találta, scholium (# 963; # 967; # 972; # 955; # 953; # 959; # 957; - értelmezés, magyarázat) a XIII könyv "Elements" Euclid, ahol azt mondja, Püthagorasz tudta csak három helyes test - a tetraéder, kocka (kocka) és dodekaéder, majd kinyitotta a Theaitétosz és a maradék kettő - az oktaéder és ikozaéder. Ebben és a másik esetben, az ősi bizonyíték meséljen az érdeklődés a pythagoreusok a megfelelő szervek.

Úgy tűnik, hogy a természet maga is ösztönözte a pythagoreusok formájában rendszeres telefonos: só kristályok alakja egy kocka, alum - oktaéder, és a kristályok pirit - dodekaéder. Végül, ahogy azt az ásatások Olaszországban, ez volt a kedvenc játék etvengerskih gyerekek az idő Püthagorasz.

A név egy szabályos poliéder van megadva száma éle (például egy tetraéder - # 964; # 949; # 964; # 961; # 940 - # 949; # 948; # 961; # 959; # 957; - # 964; # 949; # 964; # 961; # 940; # 962; - chetype + # 949; # 963; # 961; # 945; - egy olyan terület a test, az arc - tetraéder). Rendszeres polihedront a 46. ábrán látható, és azok geometriai jellemzői táblázatban foglaljuk össze, ahol m jelentése az arcok a vertex.

A pythagoreusok észrevette, hogy a kocka a csúcsok száma (8) van a harmonikus átlagát arcok száma (6) és a bordák száma (12), és ezért nevezik a köbös szervezet harmonikus. kocka különleges küldetése volt látható is az a tény, hogy ő volt az egyetlen szabályos szilárd teljesen kitölti a teret.

Abban az időben a Euclid, megjegyezték, hogy a kocka és az oktaéder, dodekaéder és ikozaéder kettős (dual), t. E. A arcok számát a test megegyezik a csúcsok száma a másik, és fordítva. Ezután, egy test lehet beszerezni a másik, ha a centroid a arcok, hogy elfogadja csúcsai a másik, vagy fordítva (ábra. 46). Tetraéder kettős önmagához.

Rendszeres számadatok és a test - studopediya

Azonban a legfontosabb tulajdonsága konvex poliéderek találtuk csak a közepén a XVIII. Euler-tétel. bármely számú csúcsai egy konvex poliéder (L), plusz az arcok száma (M) mínusz a száma ig (N) egy egyenlő állandó érték két:

És mégis a legérdekesebb jellemzője szabályos szilárd, hogy léteznek csak öt. Nem véletlen az igazolás ezt a tényt befejeződött utolsó XIII könyv „Elements” Euclid. [44] Tény, hogy a mennyisége S sík a vertex szögek a konvex poliéder kell szigorúan kisebb, mint 360 °, míg az arcok száma a csúcs. Így néz szabályos szilárd lehet csak három szabályos sokszögek: háromszög, négyszög, ötszög, hatszög, mert még. akkor lehet, hogy három helyes test egyenlő oldalú háromszög: - a tetraéder - oktaéder és a - ikozaéder (a). Terek és rendszeres ötszög - csak egy (kocka dodekaéder), amikor (ha - a terek és - ötszög). Így a rendszeres poliéderek is csak öt.

Ez a tény nem maradhat közömbös hajlamos numerikus misztika pythagoreusoknál és mögöttük, Platón és a újplatonikusok. Plato kifejlesztett a híres tanát az öt „elemek” - alapján a világegyetem, az atomok, amelyek úgy dolgozták formájában szabályos szilárd. (Több Plato ez a tan tárgyaljuk para. 4.3.) Azóta, szabályos testek gyakran nevezik platóni testek.

Rendszeres poliéder egész emberiség történetében nem szűnik meg csodálni a szimmetria érdeklődő elme, a bölcsesség és a tökéletesség formáját. Leonardo da Vinci szereti bütyköl csontvázak szabályos szilárd, és azokat, mint egy ajándék az arisztokrácia, esetleg egy kísérletet, hogy rögzítse a hatalom a filozófiai reflexió a szépség, az örök igazságok (ábra. 47).

Rendszeres számadatok és a test - studopediya

Ábra. 47. Rajzok fa modell a dodekaéder és ikozaéder által készített Leonardo da Vinci egy könyvet barátja Luca Pacioli „A Isteni.” Velencében. 1509

Rendszeres számadatok és a test - studopediya

Ábra. 48. ábra. 49. A hetedik csillag alakú Archimedes body - ikozidodekaéder.