Renaissance Kultúra - studopediya

Ébredés vagy reneszánsz (Rinashimento) - az egyik legizgalmasabb időszak a fejlesztés európai kultúra a közepén az első évtizedében a XIV XVII században. Ez egy korszak a nagy változás a történelem az európai népek. Jellemzője:

- az újabb társadalmi osztályok: a burzsoázia és a keresők;

- létrehozása nagy nemzeti államok és a nemzetek kialakulása.

- A korszak nagy földrajzi felfedezések, amikor nyomja a határait a világ. Megváltozott a lelki szempont a személy, a személy megszerezte a vonások, hogy segítsen neki rendezni az új világba. A nyomtatás feltalálása segített szellemi forradalom. Ez a fejlődés a tudomány és a technológia.

Ez a korszak van osztva négy periódusra:

1. Protorenessans (második fele a XIII-XIV században.) - a átmeneti természete a kultúra a középkortól a Renaissance, amikor az utóbbi érlelődik az első.

2. Korai reneszánsz (kora reneszánsz) - XV században. - képviseli a kultúra a Renaissance a legtisztább formában, annak minden jellegzetes.

3. Nagy Reneszánsz - 70.. XV. - 1530 - a legnagyobb virágzás a reneszánsz kultúra.

4. Késő reneszánsz (1530-1590 gg.) - csökken a fejlődés az olasz kultúra, elsősorban a függetlenség elvesztése, a háborúk, amelyek végigsöpört a területén, és az erősítése a hatalom az egyház (vége a XV-XVII -. Észak Renaissance - a kultúra európai ország Olaszország északi része).

A jellemzője a korai polgári kultúra volt a fellebbezést az ősi örökség (nem visszatérés a múltba, mégpedig a kezelés) A fő jellemzője az ideológia reneszánsz humanizmus válik (a latin homo -. Emberek) - ideológiai mozgalom, amely megerősíti az érték a személy és az emberi élet). A reneszánsz humanizmus alakult kilátások, hogy a világ létezése már nem a hangsúly Isten és ember között. A megnyilvánulása humanizmus volt az az állítás, elsőbbségének oka több hitet. Egy személy önállóan tárja fel titkait az élet, a tanulás alapjait a létezését a természet. A reneszánsz, elvetették a spekulatív elveinek ismerete, tapasztalt megújult, a tudomány tudás.

Ebből jött létre teljesen új, antiskholasticheskie kép a világ: a heliocentrikus kép Nikolaya Kopernika és egy kép egy végtelen univerzumban Dzhordano Bruno. A legjelentősebb volt az a tény, hogy a vallás elkülönül a tudomány, a politika és az erkölcs. A korszaka megalakult a kísérleti tudományok, felismerve a szerepük, mint ami egy igazi tudás a természet. A reneszánsz, azt elő egy új világ, köszönhetően a kreativitás az egész galaxis kiemelkedő gondolkodók - jelentése Nikolay Kuzansky, Galileo Galilei, Tommaso Campanella, Thomas More, Niccolo Machiavelli és mások.

Két trendek reneszánsz kultúra határozta meg egymásnak ellentmondó - jelentése:

- kombinálva a kulturális értékek a keresztény (katolikus) tradíció.

Egyrészt, a reneszánsz biztonságosan le, mint a korszak örömteli önmegerősítő, de a többi - mint a korszak megértését az egész tragédia az emberi lét. Magyar filozófus Berdyaev gondoljuk, hogy ideig az ütközés az ősi és keresztény elveket, ami miatt egy mély osztott ember.

Ez legtisztábban nyilvánul vonásai a reneszánsz Olaszországban. Leírja a kultúra, az olasz reneszánsz, nem szabad elfelejteni, hogy a humanista oktatás volt elérhető egy kis réteg tartozó nagy társadalom, szerzett arisztokratikus jellegét. Az olasz reneszánsz hatással volt a szélesebb szakaszok az ember, aki azt mondta, sokkal később.

Legteljesebben nyilvánul jellemzői reneszánsz Firenzében, egy kicsit később - Rómában. Nem olyan intenzív, mint Firenze, túlélte ezt a korszakot a Milánó, Nápoly és Velence.

Esztétikaelmélet reneszánsz művészet diktálta jellemzőit ezen időszak:

- kognitív orientációját art.

- racionalitása reneszánsz művészet.

- a nyilvános jellege a művészet a reneszánsz és a teljes művészeti életben.

- van felszabadulás az emberi elme, mint az képes érzékelni a magasabb igazságok az élet a bilincseket a dogmatizmus és mindenféle korlátozás.

Dante Alighieri (1265-1321), Francesco Petrarca (1304-1374) és Dzhovanni Bokachcho (1313-1375) - híres reneszánsz költők voltak az alkotók az olasz nyelvet. Írásaik élete során széles körben ismertté vált nemcsak Olaszországban, hanem messze annak határain kívül, belépett a kincstár a világirodalom. Világhírű sonnets Petrarca kapott élet és halál a Madonna Laura.

A Renaissance jellemzi a kultusz, a szépség, mindenekelőtt az emberi szépség. Olasz festészet, amely most egyre vezető művészeti forma, ábrázolja a gyönyörű, tökéletes embereket. Az első volt Giotto (1266-1337), egy olasz falképfestészet megszabadítjuk a befolyása a bizánciak. Reális módon a kép rejlő Giotto elején a XV században. Majd így folytatta és fejlesztette Mazachcho (1401-1428). A törvények szempontjából, sikerült, hogy három dimenziós kép számok.

Helyett a korai reneszánsz jött a nagy reneszánsz - a fénykorát a humán kultúra Olaszországban. Ekkor a lehető legteljesebb mértékben és erőt ötleteket adtak hangot a becsületét és méltóságát az ember, az ő nagy sors a Földön. Titan Nagy reneszánsz Leonardo da Vinci (1456-1519), az egyik leginkább figyelemre méltó férfiak az emberiség történetében. Birtokában különböző képességek és tehetségek, míg Leonardo festő volt, teoretikus művészeti, szobrász, építész, matematikus, fizikus, csillagász, a fiziológus, anatómus, én nem egy teljes listát a főbb irányai tevékenységét; szinte minden területén a tudomány, s gazdagította a ragyogó találgatások. A legfontosabb alkotásaiból - „Az utolsó vacsora” - a freskó Milánó kolostor a Santa Maria delle Grazie. amely ábrázolja a pillanat este, miután Krisztus szavait: „Egy közületek elárul engem”, valamint a világhírű portré egy fiatal florentiyki Mona Lisa, amelynek másik neve - „La Gioconda.

Titan érett reneszánsz, és volt egy nagy festő Rafael Santi (1483-1520), alkotója a „Sixtusi Madonna”, a világ legnagyobb művészeti alkotások: a fiatal Madonna, könnyen lépked mezítláb felhők, összehozza az embereket az ő pici fia, a gyermek Krisztus, megelőlegezve a halál, a gyász ismeri és érti a szükségességét hozza ezt az áldozatot engesztelése emberiség bűneit.

Az utolsó nagy képviselője az érett reneszánsz kultúra Mikelandzhelo Buonarotti (1475-1564) - szobrász, festő, építész és költő, alkotója a híres Dávid-szobor, faragott „Morning” számok „Este”, „Nap”, „Night”, végre a sírok Medici. Michelangelo festette a mennyezet és a falak a Sixtus-kápolna a vatikáni palota; az egyik legimpozánsabb freskók a jelenet az utolsó ítélet. A Michelangelo műveit világosabban, mint elődei - Leonardo da Vinci és Raphael, hang tragikus jegyzetek okozta tudás határ, ami tesz egy személy korlátozott megértése az emberi lehetőségek, lehetetlen „meghaladni természet.”

A következő lépés a reneszánsz kultúra - a késő reneszánsz. amely tekinthető folytatni kell, a 40-es években. XVI században. végén XVI - Az első években a XVII században.

Sok festő, költő, szobrászok, építészek elhagyták a gondolatok a humanizmus, kérve, hogy tanulni csak a „módon” a nagy számok a reneszánsz. Humanista mozgalom összeurópai jelenség: a XV. Humanizmus túllép Olaszország és gyorsan átterjedt az összes nyugat-európai országban. Minden országnak megvan a saját jellemzői a fejlesztés reneszánsz kultúra, a nemzeti eredményeket, azok vezetőit.

Németországban, az ötlet az emberiség tudomására jut, hogy a közepén a XV. gyakorolva erős befolyással az egyetemi közösség és a haladó értelmiség

Franciaországban a Humanista Mozgalom kezdett terjedni csak az elején a XVI században. Kiemelkedő képviselője a francia humanizmus volt Fransua Rable (1494-1553), aki írt egy szatirikus regény „Gargantua és Pantagruel”. A 40-es évek a XVI században. van egy irodalmi mozgalom, vonult be a történelembe „néven Plejádok” Franciaországban. Élén ebben az irányban van a híres költő Per De Ronsard (1524-1585) és Joachim du Bellay (1522-1566). Más ismert költők francia reneszánsz volt Agrippa d'Obine (1552-1630) és Luiza Labe (1525-1565).

A legnagyobb képviselője a francia kultúra a XVI. Michel de Montaigne (1533-1592). A fő termék - „kísérletek” egy meditáció a filozófiai, történelmi, etikai témákat. Montaigne érvelt, hogy fontos a tapasztalati tudás, megdicsőült természet mint az emberi tutor. „Kísérletek” Montaigne ellen irányult skolasztika és a dogmatizmus, azzal a gondolattal, racionalizmus, ez a munka nem volt jelentős hatással a későbbi fejlődése a nyugati gondolkodás.

Reneszánsz korszak véget ért. Nyugat-Európában lépett egy új időszak a történelem. Azonban, ötletek és világkép, jellemző rá, nem veszítették el jelentőségét és vonzerejét, és a XVII században. Összhangban a benne rejlő eszméket létre saját csodadolgaiban a két nagy képviselője egyszer egyesítette a művészeti iskola Hollandiában - Peter Paul Rubens (1577-1640), ami a flamand művészet, és a Rembrandt Van Reyn (1606-1669), a vezető festő a holland iskola.

Értelmében reneszánsz kultúra a következő:

- A „Renaissance” a vágy, a társadalom megértse, és gondolja át a múlt, hogy feltámassza a régi dicsőség.

- ébredés nyitott világ az emberi egyéniség, és megmutatta az utat a személyes növekedés. Addig, az egyén úgy tekintettek, mint egy biológiai mintából. Ez volt csak a reneszánsz ember jelenik meg az ő egyediségét és tehetség a kreatív tevékenység, amely az egyik legfontosabb jellemzője a Renaissance - humanizmus.

- A reneszánsz humanizmus megteremti a vágy, hogy lázadás. Ebből a célból a tenyésztési időszak jellemzi szakítást a régi világ és a jóváhagyás az új formákat. A vágy a lázadás nem ürítjük ki a szakítást a vallás és az egyház, hanem létrehoz egy világi kultúra.

Ha a fő kultúra a reneszánsz lehet tekinteni alapján humanizmus, annak minden más oldalai köré épült. A humanizmus kapcsolódó új politikai ötletek, mint például a probléma az államiság, a gazdaság. A politikai kultúra egy nagy jelentőséget tulajdonítanak annak a személynek az uralkodó, a téma elkötelezett munkája „The Prince” Nikkolo Makiavelli. Nem véletlen, szinte minden az uralkodók a XVI században. Van egy erős karakter, erős személyiségjegyek. Ez oda vezetett, hogy a polarizáció az erkölcs és az erkölcstelenség. A politikai célok az uralkodó elvesztette a vallási korlátozások, és így a benne rejlő kor span, fényerő és élesség megjelent legrosszabb tulajdonságai a hatalmon lévők. Politikai számítás és a kapcsolódó árulás és az árulás nyíltan elfoglalta a fő helyet. A megtestesítője a politikai és erkölcsi shamelessness nemcsak TSEZAR Bordzhia, de Henry VIII, I. Ferenc, Ekaterina Medichi, és mások. Mégis reneszánsz humanizmus erőteljesen hajtják végre azt a szellemi, a lelki birodalom, különösen a művészetben.