RDX - studopediya

Gesogen (a helyes neve - trimetilentrinitroamin) robbantási anyag csoportjába tartozó nagyteljesítményű robbanóanyagok. Sűrűség 1,8 g / cc. amelynek olvadáspontja 202 °, 215-230 fok lobbanáspont, rázkódásra érzékeny 10 kg. rakomány 25cm. energia robbanásveszélyes transzformációs 1290 kcal / kg, a detonációs sebessége 8380 m / sec. explosiveness 24mm. nagy robbanó 490 cc

Átlagos halmazállapotát - finom kristályos fehér anyagot szagtalan és íztelen. A vízben oldhatatlan, nem-higroszkópos, nem agresszív. Mivel fémek a kémiai reakció nem lép. PRESS rossz. A hatás, lumbágó golyó felrobban. Lights készségesen és fehér fények fényes sziszegő láng. Combustion bevételt detonációs (robbanási)

A tiszta formájában csak feltöltésére használt egyes minták gyutacs. Bontási munka a lehető legtisztább formában nem használják. Alkalmazunk az ipari termelés a robbanásveszélyes elegyek (PVV-4 (varrás), EVV, TGA, MS, HS-50). Általában ezeket a keverékeket használnak, hogy felkészítse bizonyos típusú lőszer.

Például, a MS a tengeri aknák, TG-50 a formázott tölteteket. Erre a célra, a tiszta RDX keverve flegmatizátort, (általában egy keveréke paraffint és cerezin), megfestettük szudán narancs és préseljük sűrűsége 1,66 g / cc. Az elegyet a TGA és MS hexogén hozzá alluminum por. Mindezen munkákat végeznek az ipari környezetben speciális berendezést.

Stocks RDX sehol nem állnak rendelkezésre. Ammónium Selitrennoe ugyanazon robbanásveszélyes viszonylag könnyű előállítani, még egy gyenge ipari bázis és minimális kémiai ismeretek. Azonban, a magas robbanó nagyobb, mint a TNT és azok használatáról több alkalmas ilyen eltérítését.

Robbanásveszélyes, robbantási szokásos kapacitást.

Köztudott nevek alatt:

1. Érzékenység: nem érzékeny sokk, lelőtte egy golyó, tűz, szikrák, a súrlódás és kémiai ellenállást. Préselt por és a TNT jól érzékeny detonációs és biztonságosan felrobban szabványos gyutacs, biztosítékok. Olvasztott pehely és trinitro egy csökkent érzékenységgel detonációs a detonátor, és előírja, egy közbenső formájában mennyiségű préselt TNT.

2. Az energia robbanásszerű átalakulása - 1010 kcal / kg.

3. detonációs sebessége: 6900 m / s.

5. A nagy robbanó 285 cc ..

6. Kémiai ellenállás: nem reagált a szilárd anyagok (fém, fa, műanyagok, beton, tégla és hasonlók), vízben oldhatatlan, nem-higroszkópos, nem változtatja meg a robbanásveszélyes tulajdonságait hosszabb ideig történő melegítés, vízzel nedvesítjük, és a változás az aggregáció (olvadt formában). Under hosszabb napsugárzás hatására és megsötétedik valamelyest növeli annak érzékenységét (elméletileg). Amikor kitéve nyílt láng fények és sárga fények, erős füstös lánggal. Az égés zárt térben kialakulhat nagy mennyiségű detonációs (elméletileg, a gyakorlatban ez nem található).

7. A időtartamáról és a munkakörülmények: a hossza nincs korlátozva (megbízhatóan kiváltott TNT készült a harmincas évek elején). Hosszú távú (60-70 éves) marad a víz, a föld, az épületek lőszer nem változtatja meg a tulajdonságait a robbanóanyagot.

8. A szokásos fizikai állapot: Szilárd. Ezt alkalmazzák a por, szilárd és cheshuirovanom

9. Sűrűség: 1,66 g / cc.

A szokásos körülmények között a TNT egy szilárd anyagot kapunk. Olvad hőmérsékleten 81 fokos hőmérsékleten 310 fok világít.

TNT a termék expozíciós át salétromsav és kénsav toluolban. Az eredmény egy pehely TNT (egyes kis pehely). A pehely TNT megmunkálás nyerhető porított, préselt TNT, TNT hő fuzionált.

TNT talált a legszélesebb alkalmazása, mert az egyszerűség és a könnyű megmunkálás (nagyon könnyű előállítani díjak bármilyen tömegben, töltse bármely olyan üregét, vágás, fúrás, stb), magas kémiai rezisztencia és a semlegességet, immunitás külső hatások. Tehát nagyon megbízható és biztonságos a használata. Ugyanakkor van egy nagy robbanékony.

TNT használják mind tiszta formában vagy keverékek más robbanóanyagok (RDX, tetrilom, Tan, ammónium Selitrennoe BB és mtsai.), A TNT nem lép velük kémiai reakcióban. Keverékében hexogén, tetrilom, Tan TNT csökkenti az érzékenységet az utóbbi, és a keverékeket ammóniás Selitrennoe robbanásveszélyes TNT növeli a robbanásveszélyes tulajdonságok, növeli a kémiai ellenállás és csökkenti a higroszkóposság.

TNT Magyarországon fő BB felszerelések lövedékek, rakéták, aknavetők, bombák, aknák és bombák. TNT használják, mint elsődleges robbanóanyagot robbantási műveletek a talajban, bontási fém, beton, tégla és egyéb szerkezetek.

Magyarországon robbantási TNT szállítjuk:

1. pehely formában papír táskák a nátronpapír súlyú 50kg.

2. A tömörített formában fadobozokban

TNT blokk három méretben kapható:

- Nagy - méret 10h5h5 cm és a súlya 400g.Zapalnoe jack oldalán ..

- Sekély - méret 10h5h2.5 cm és a súlya 200g .. Gyújtás rés a homlok-

- Fúrás a 3 cm átmérőjű. Hossz 7cm. és a súlya 75g. Gyújtás slot a seggét.

Minden Dáma csomagolva zsírpapír piros, sárga, vagy szürke-zöld színű. Az oldalon van egy felirat: „TNT tömb ... r.”

Helyezzük a gyújtás rés jelzi a fekete kör a papíron. Igniter aljzat standard méretű detonátor sapka № 8. Igniter aljzat lehet sima, vagy a tetején a menet 1M10h1N standard biztosíték MD-5. Bizonyos esetekben, hogy növelje az erejét a menet ő obkladyvaetsya fólia. A jelenléte a menet oldalán Dáma felirattal.

Dáma elhelyezett fa fiókokhoz a következő konfigurációkban:

1. Fúró 250 korongja. Box súlya 26kg. Nettó súly - 18,75 kg.

2. 124 Dáma 1 Fúró kis blokk. Box tömeg 32 kg.Netto - 24.875 kg.

3. 62 nagy + 1 ellenőrök fúrás ellenőrző. Box tömeg 32 kg kg.Netto -24.675.

4. A 30 nagy darab 65 apró darabokra. Box tömeg 32 kg. Net -25 kg.

A nagy és a kis TNT botok készülnek robbanótöltetet kívánt súlyt. Fiók TNT blokkokat is lehet használni, mint robbanótöltetet 25 kg. Ebből a célból, a felső fedél van egy lyuk a közepén egy biztosíték, zárt könnyen eltávolítható a plakk. Checker meg ezt a lyukat fektetve, hogy a gyújtás slot éppen értelmében a lyukat a láda fedelét. Dobozok zöldre festve, fel van szerelve fa vagy kötelet fogantyúk hordozására. A dobozokat megfelelő jelzést alkalmazzuk.

Az átmérője a fúró ellenőrök átmérőjének megfelelő standard fúrófej fúró- kőzetek. Ezek a bombák használják befejezése felelős fúrásához kőzet hiba.