Nemzeti mozgalmak a modern - studopediya

Jellegétől függően a beállított, és feladatokat, típusú szereplők, és számos más tényező a mai világban vannak kialakítva különböző nemzeti mozgalmak különböznek egymástól külső és belső paramétereit.

Mint már jeleztük, a széles körben elterjedt izolálása és leírása „civil” és „etnikai” nacionalizmusok, hogy hangsúlyozzák sorrendben, vagy egy általános politikai, vagy a vér-rokon „talaj” csoport azonosító kritériumoknak. . Ezen túlmenően, a híres amerikai kutató J. Braley kiosztja szeparatista nacionalizmus célzó elszakadás egy nemzet a meglévő állapot; reformista, kérve, hogy adjon egy nemzeti jellegét, a szerkezetek és a kapcsolatok egy meglévő állapot; és irredenta, inkább össze több állam, illetve összekötő része az egyik állapotból a másikba. Tovább Western tudós George. Terem azonosítja és leírja a „beépített” nacionalizmus erősítésére összpontosítanak szilárdságát mind a multinacionális és mono-etnikai társadalmakban. AB Anderson elkülöníteni a „hivatalos” vagy „állami” nacionalizmus növelését célzó megfelelés érdekében a nemzetállam érdekeit.

Számos más oka a besorolás nacionalizmus kínál magyar kutató L. Drobizheva, amely a következő típusú nacionalizmus: Imperial (azaz a hagyományos állami nacionalizmus nagy nemzet, amely arra törekszik, hogy elő saját értékek és attitűdök más etnikai csoportok, többek között erőszakos asszimiláció) makroregionális (aktivitást mutató integrációs nemzeti szervezetek, mint például a nemzetközi vállalatok, amelyek célja ellensúlyozni a birodalmi politika az egyes államok és a bizonyítás atelstvo önellátás), és végül, kistérségi (nacionalizmus „kis” nemzetek és etnikai csoportok célja, hogy biztosítsa a politikai kiváltságok).

Elég gyakori az is válogatott különböző típusú nacionalizmus, attól függően, hogy a politikai napirendre, mint például a liberális (ideértve a nemzeti szinten és az állami értékek), a radikális (a referencia pont éles törés ezen eszmények, és még a pusztítás a régi elit), a reakció (tapasztalható bizalomhiány az új , a demokratikus értékek és megpróbált minden eszközzel, hogy mentse a régi eszmék), stb Például Magyarországon a XIX - XX század elején. nemzeti mozgalmak folytat természetvédelmi célok a birodalom, a szorzás a föld, vezérli az ötleteket a „pánszlávizmus” (tanítások, azt állítva, fölénye a többi szláv népek), a negatív hozzáállás, a nyugati civilizáció értékeit meggyőzés.

Azonban a legtöbb politikailag fontos alapja a tipológia nacionalizmus most az ő hozzáállása a demokráciát. Ez a bázis különösen fontossá vált az utóbbi évtizedekben, amikor jelezte a válság a modern nemzetállamok, hanem a feltárt súlyos politikai feszültségek miatt az éles növekedés a nemzeti öntudat a poszt-totalitárius kelet-európai országok és a FÁK. Ami a hozzáállását a demokrácia, mint általában, van három fajta nacionalizmus: ellenséges a demokrácia, semleges és megfelel az alapvető elveket és célokat.

Kiosztása nemzeti mozgalmak, amelyek a különböző attitűdök demokrácia, persze, van racionális magja. Azonban az elméleti problémát nem annyira egy nyilatkozatot az ilyen típusú nacionalizmus és azok gyakoriságáról, de megérteni a módokat és módszereket a nemzeti mozgalmak a demokratizálódás. És ez viszont attól függ, hogy megértsék a kompatibilitást a nemzeti és demokratikus folyamatokat.

A megjelenése és létezése alapvetően érzéketlen a normák a demokrácia, a nemzeti mozgalmak egyes képviselői számos tudományos iskolák hagyományosan alapján magyarázzuk meg a axiológiai megközelítés egyedileg kifejezett negatív hozzáállása ehhez a politikai mozgalom, mint olyan. Valójában az álláspontok támogatói egyenlővé nacionalizmus leginkább eltúlzott formában - sovinizmus, azaz ötletek és intézkedések, amelyek célja annak biztosítása, a fennhatóságát a jogokat a nemzet az emberi jogokkal, a megvalósításához a nemzeti felsőbbrendűség, a kisebbségek hátrányos megkülönböztetése és a létesítmény etnogegemonizma. Jelenleg a belső összeférhetetlensége demokrácia és a nacionalizmus gyakran jelenléte miatt az éles, erős etnikai érzéseket rejlő képviselői különböző nemzetiségek plurális társadalomban, ami elkerülhetetlenül szét a civil társadalom és elítélik azt antidemokratikus.

Támogatói a szembenálló nézetek úgy vélik, hogy a demokrácia mint formális rendszert, hogy biztosítsa az egyenlő csoportok nem akadályozza, de nem garantálja az egyenrangú és lehetőségeket, például a nemzeti kisebbségek. Ugyanakkor az ilyen garancia csak alapul kiegészítések hivatalos eljárások meghatározására az alkotmányos rendet, ami egy különleges politikai mechanizmusok, ha nem szünteti meg, amely jelentősen enyhítő interetnikus konfliktusok (például formájában a nemzeti kisebbségek speciális kvóták részvételét képviselőik a törvényhozó és végrehajtó szervek teljesítmény). Jelentős szerepet játszik a kombináció a nacionalizmus és a demokrácia játsszák, és a létesítmény egy adott választási rendszer (pl vegyes), amely nem teszi lehetővé az etnikai kisebbségek, hogy értelmezze a választási eredményeket, mint kifejezés a „a többség zsarnoksága”.

Kulcsfontosságú a demokratikus nemzeti mozgalmak egy tömeges elterjedése érzéseit tolerancia, különböző nemzetiségű tolerancia, a kölcsönös tisztelet különböző népek, a kultúra támogatása a kompromisszum és a minták. Ebben az esetben a média ne álljon a védelem érdekeit csak a személyek egy bizonyos nemzetiség, súlyosbítva a különbség az etnikai csoportok közötti, hozzájárulva a terjeszkedés más nemzetiségű érzéseit ellenséges, elterjedt nacionalista fóbiák és az előítéleteket.

De a fő feltétele a belső összehangolás m nacionalizmus, a demokrácia az depolitizálást a nemzeti szempontból érvényesíteni a társadalom elvének a nemzeti területen kívüli (amely tagadja a merev függés az a nemzet létét a területről, amelyben él jelenleg), és ezért gyökereztető közös nemzetek joga, elve egy nemzet - egy emberek - egy területen - egy állam. "

Ebben az értelemben a politikai igények az egyes nemzetek és etnikai csoportok elkerülhetetlenül határain túl a különböző közösségeket. De aztán a harc a nemzeti önrendelkezés lesz a harc az egyes nemzetek és etnikai csoportok, amelyek nem részei az állami szuverenitás és a további demokratizálódás egységes és sokszínű etnikai társadalom, amely minden nemzetiség egyenlő jogokat a kulturális és politikai fejlődését.

Az összefüggésben megalakult a nemzeti politika demokratizálása mozgások állam köteles azonnal és radikálisan elnyomja bármilyen etnikai erőszak, megpróbálja igazolni még a kisebb nemzeti felsőbbrendűség származó képviselői, beleértve a névleges állampolgárságot. Különös figyelmet kell fordítani a nemzeti „kockázati csoportok”, azaz ezek a csoportok, amelyeket vagy a múltban volt kitéve tisztességtelen elnyomásra vagy tapasztal ma egyértelmű összeférhetetlenség a képviselői más nemzetiségű, jogaik megsértése a kulturális identitás és aktívan ellenállnak asszimilációs folyamatok stb

Rendkívül figyelmes magatartást az állam minden lakosa a területén a nemzetek és etnikai csoportok, a sorozat integráló közpolitikák számára különösen fontos olyan országokban, mint Magyarország, amely a történelmi hazája autochton (származott), de jelentősen eltérő vallási vagy egyéb alkatrészek a nemzeti identitás emberek, a föld, amely össze van kötve a történelmi emlékezet, a pszichológiai felfogása a haza.