Megtakarítások és befektetések - studopediya

Mivel ez nem csak a beruházások, hanem bármely összetevőjével autonóm kiadások (fogyasztás, beruházás, kormányzati kiadások, nettó export) képes ugyanazt a hatást a jövedelem, ez az úgynevezett multiplikátor autonóm kiadások.

Tekintsük a multiplikátor hatás.

Tegyük fel, hogy az állam végzi autonóm beruházás a gazdaság az összeg 1000 $ ahol a határhajlandósága menteni 0,2.

Meg kell számítani a multiplikátor hatás.

Tehát 1000 $ Beleesik a gazdaságban. Például a következő Keynes, azt feltételezik, hogy egy befektetés közművek. Akkor azok, akik részt vesznek a közművek, úgy fogja érezni, 1000 $ gazdagabb. Azt akarják, hogy növeljék a fogyasztást. Azonban 1000 $ nem tudnak költeni, mint összhangban határhajlandóság megtakarítási 0,2-20% -a jövedelem, amit meg kell menteni.

Így a fogyasztás bővülését 80% -os, azaz 800 USD amely bemutatásra kerül a formájában fogyasztói kereslet. Azt feltételezik, hogy ők fogják megvásárolni élelmiszereket. Ezután részt vesz az élelmiszerek fogja érezni, 800 USD gazdagabb és bővítsék a fogyasztás. Hányan voltak? 640 USD, mert 80% -a 800 USD és 160 u.e.oni takarít összhangban határhajlandóság menteni.

Van egy láncreakció: a kezdeti önálló állami beruházás 1000 $ generál a telepítési fogyasztás:

+ 800 640 1000 + 512 + 5000 = ...

5000 - ez a határ az összege egy mértani, ami ebben az esetben azt fontolgatja:

Tehát volt egy ötszörös, míg a kezdeti állami beruházási bevétel-növekedést. A szorzó 5.

Abból, amit csinál a méret a szorzó?

A marginális megtakarítási hajlandóság. Az alacsonyabb marginális megtakarítási hajlandóság, annál multiplikátor hatás. Lehet kifejezni ezt a képletet:

ahol k - szorzó.

Így a szorzó autonóm kiadások - az arány a változás az egyensúlyi jövedelem változása bármely összetevője autonóm kiadások.

A kezdeti beruházás impulzus, „trigger” multiplikátor hatás származhat mind a magánszektor és az állam.

Számítja ki, hogy lesz a multiplikátor hatás legyen a befektetés nagyságát megszorozzuk a szorzó: