Lexicography és típusú szótárak - studopediya

Lexicography - egy ága nyelvészet szentelt az elmélet és a gyakorlat összeállítása szótárak, egyike azoknak a területeknek az Alkalmazott szótan.

Két fő típusa szótárnak azok tartalmára: nyelvi és enciklopédikus. Az objektum leírása az enciklopédikus szótár és enciklopédia - különböző tárgyak, jelenségek és fogalmak; Az objektum leírását nyelvi szótár - egységnyi nyelv, a szó gyakran. A cél a leírás nyelvi szótár - nem nyújt tájékoztatást a jelölésük tárgyát, és a nyelvi egység (annak jelentését, kompatibilitás, stb), a természet által nyújtott információk a szótár függően eltérő típusú nyelv szótára.

A fő típusa nyelvi szótár egy magyarázó szótárban. Értelmező szótár használják, hogy értelmezze a szavak jelentését, azok szerepét a tanulmány a szótári rendszer a nyelv óriási. Az értelmező szótár, akkor kap információt a lexikai szó jelentését, tanulni, jelentések, vagy sem, megtudja, hogy van-e homonimák. Ez a szótár is tájékoztatást nyújt a fő orthoepic, morfológiai, szintaktikai, stilisztikai jellemzőinek szóhasználat példákat adjuk meg. A szótár áll bejegyzéseket. Az elején a bejegyzést kell címszóra (a összességét tőke, azaz értelmezett, az úgynevezett szókincset szószedet). Az értékek értelmezésénél a szótárban is képviselteti magát különböző módokon: ismertetők (leírja az alapvető jellemzői a tárgy, a jelenség), egyet jelent (ami azzal magyarázható, a kiválasztás módja szinonimák) referencia (képzett szavak által leírt hivatkozással termelő megadott szó-képző eszköz). Az egyik értelmezés lehet kombinálni különböző módon. Különböző értelmű szavak is értelmezhető másképp.

Szótár eltérhet a kiválasztásban a szókincs (összetétele és száma magában foglalja a szó). Így a szótár tudja fedni a teljes szókincs vagy annak bármely egyes rétegek (szótárak kifejezések, idegen szavak, szleng szótár). Szótárak, beleértve a nemzeti nyelv (az emberek), a nyelvet (például „Dictionary of velikovengerskogo nyelv” V.B.Dalya), vagy egyes rétegei a nemzeti nyelv nem szerepel az irodalmi nyelvben ( „szótár magyar népi nyelvjárások”, „Arhangelszk terület szótár”) vannak deviáns - nem kodifikálása irodalmi nyelv, ne állítsa határait. Ha a szótár normatív (minden ilyen szótárakat, kijön a szovjet érában), akkor bekapcsolja a szókincs az irodalmi nyelvet.

Egy különleges hely között a szótárak vette szótár Dahl, megjelent 1863-ban, és magában foglalja a 200 ezer szó. 1935-ben megjelent a „szótár a magyar nyelv” D.N.Ushakova 4 kötetben. Ez egy normatív szókincs egy bonyolult rendszer trágya. 1949-ben megjelent „szótár a magyar nyelv” S.I.Ozhegova. Az első kiadás körülbelül 50000 szó beépítésre kerültek rá. 1960-ban elhagyja 17 kötetes „szótár magyar kortárs irodalmi nyelv” (ALS) - a legátfogóbb standard szótárakat. Szótár kötet szószedet különböznek, elveit elrendezése szavakat, technikai eszközökkel való ellátására anyag.

Szintén vannak más magyarázó rajzok nyelvű szótárak, amelyek különböznek bizonyos szempontból a nyelvi egységeket ott van az alap. Már lefordított szótárak, (kinyilatkoztatás, helyesírás), ami a szisztémás kapcsolatok a lexikon (szótára szinonimák, antonyms, stb.)

A nyelvi szótárak különböző mód szervezet az anyag. A leggyakoribb módszer a betűrendes elrendezésben a szavak. A szótár lehet szervezni az elv egymásba, amikor egy cikk nem értelmezhető a szót, és az összes slovoobrazvatelnoe fészket.

Modern szótárak magyar nyelvű szótárak, terminológiai szótárak, szótárak neologizmusok, dinamikus szótárak, szótárak idegen szavak, szótár magyar fordítás szempontjából, szótárak szinonimák, antonyms szótárak homonimák szótárak paronyms szótárak, szótárak új szót, szótárak „Új orosz lexikon” Phrasebook , szinonimaszótár, asszociatív szótárak, nyelvhelyesség szótárak, illusztrált szótárak, szótárak kompatibilitás, szótárak „szárnyas szó” jelzőket szótárak, szótárak obszcén nyelv (vulgáris ND, nem szabványos, durvára népi), szleng szótárak derivációs szótárak, helyesírási szótárak, kiejtésével szótár, rím szótárak, m. n. „Inverz szótárak”, szótár fordító, szótár, közös szavakat és kifejezéseket a tudományos és műszaki irodalom, szótárak nehézségek a magyar nyelv, szótárak ritka és elavult szavak, rövidítések, szótárak, nyelvi szótárak írók és etimológiai szótárak, történeti szótárak, nyelvjárás szótárak, szótárak kifogásolható lexikon gyermekek beszéde szótárak, szótárak személyneves, helynévi szótárak, szótár, lingvokulturologicheskie szótárak, frekvencia szótárak, átfogó képzési szótár, l ngvisticheskih szempontjából hangsúlyosabbá szótárak, szótárak, egynyelvű szótárak, kétnyelvű szótárak, többnyelvű szótárak, konszolidált szótár orosz szókincs, szótárak, ifjúsági szleng, zsargon szótár, tematikus szótárakat, egyéni szótárakat, szótárak minősített DSP (korlátozott).