Fogyasztás és megtakarítás - studopediya

A fennmaradó megtakarítás jövedelem képződik. Mennyiségileg azok egyenlő a különbség a bevétel és a fogyasztás. A gazdasági lényege ennek a halasztott fogyasztás. A fogyasztás és a megtakarítás mindig egymással: a fix hozamú megtakarítási növelésével csökken a fogyasztás, és fordítva. Ezért befolyásoló tényezők fogyasztás méretei egyidejűleg van egy bizonyos hatása a megtakarításokra.

A legfontosabb tényező, amely befolyásolja a fogyasztást és a megtakarítás, akkor a jövedelem.

A fogyasztás részesedése a jövedelem a szubjektív elején alapuló lélektani törvény, amelynek lényege, János szerint. M. Keynes, az a tendencia, hogy az emberek a fogyasztás növelése, de nem olyan mértékben, hogy a Coto raj jövedelem növekedésével. A jövedelem növekedése növeli az emberek Tartozékok Mennyiség-CIÓ fogyasztható áruk és szolgáltatások, azaz a az abszolút fogyasztás szintje növekszik. De képest a jövedelem növekedése, a fogyasztás részesedése csökken, és a megtakarítási ráta. A társadalom számára nem közömbös Execu-mations jövedelem elérhető a lakosság számára. . Mivel a viselkedése Denia a tulajdonosok jövedelme függ a tényleges kereslet és felhasznált pénzeszközök hitelezési a befektetők, a feladat az állam szerint Keynes, a formáció a hatékony fogyasztói kereslet - a fogyasztói kereslet, a vállalkozók - in-vestitsionny kereslet state - találkozó fogyasztói kereslet a közjó.

Képviseli hivatalos bevételként (Y) összegeként fogyasztás (C - fogyasztás) és a megtakarítás (S - megtakarítás):

Mivel a fogyasztás nem használják az összes rendelkezésre álló jövedelem, akkor meg kell határozni az arány a további fogyasztásra többletbevétel, azaz fogyasztási határhajlandóság (MPC - fogyasztási határhajlandóság): MPC = # 916; a C / # 916; Y

Meg kell határozni, és osztoznak a megtakarítások bármilyen változás, az Intézet a rendelkezésre álló jövedelem, azaz a határhajlandósága-Niyama megtakarítások (MPS - határhajlandóság mentés):

Tegyük fel, hogy egy további fogyasztó jövedelme elérte a $ 1,000. Ebből $ 750 tölti a fogyasztási javakat, és $ 250 megmenti.

Reserve hajlamos IFA fogyasztás ebben az esetben 750: 1000 = 0,75; és határhajlandóság menteni MPS = 250: 1000 = 0,25.

Az összeg a MPC és MPS mindig egyenlő 1, a nagyság-MPC van nulla és egy közötti: 0<МРС <1 .

A rendelkezésre álló jövedelem arányában, hogy a háztartások Ras hoduyut fogyasztás, az úgynevezett átlagos hajlandóság igényel-leniyu (APC - átlagos fogyasztási hajlandóság):

Ennek megfelelően, az átlagos megtakarítási hajlandóság (APS - átlagos megtakarítási hajlandóság) aránya határozza meg etsya megtakarítások jövedelem:

Hosszú távon, mint az átlagos bevétel növekedés csökkent a fogyasztási hajlandóság.

Elemezzük az építőiparban a fogyasztási függvény diagram (ábra. 17.10 a). Először építési vonal felől a származási szögben 45 0. Ez egy kiegészítő vonal, amely azt mutatja, hogy mi történne, ha az összes jövedelem teljesen elfogy (is lehet nevezni egy sor nulla megtakarítás).

Majd épít a vonal fogyasztás. fogyasztás vonal A menetrend nem nulláról indul, hanem egy bizonyos szintű Ca - saját fogyasztás. hiszen a fogyasztás és nulla urs-nincs jövedelem (megélhetési költségek).

Mivel formájában autonóm fogyasztás la fogyasztás meghatározására függvény az:

Menetrend megtakarítás (ábra. 17,10 b) úgy kell megépíteni, figyelembe véve a menetrend a fogyasztás. Az első dolog, amit meghatározni - a nulladik megtakarítások vannak Y1. Ahhoz, hogy a bal - a tartományban negatív megtakarítás, a jobb felé - pozitív megtakarítás. És ha a fogyasztás viszonylag csökken a jövedelem emelkedik, a megtakarítások vonatkozásában növekvő ütemezése a „feltárt”.

Menetrend és fogyasztási megtakarítások szimmetrikusan egymáshoz képest, ha a szimmetria tengelye fogadja húzódó szögben 45 0. Minél nagyobb a fogyasztási hajlandóság, annál kevesebb megtakarítási hajlandóság, éppen ellenkezőleg.

Beruházás. Beruházások típusai és az azokat befolyásoló tényezők voltak-rank.

J. M. Keynes nagy jelentőséget tulajdonított a beruházás egyik fő összetevője az aggregált keresletet. Magasság vizs-titsy növekedéséhez vezet a foglalkoztatás, a jövedelem növekedése, és a véges eddig eredmény növekedése a fogyasztói kereslet.

A beruházási kereslet a cégek annak érdekében, hogy növeljék betétek tőke, technológiai megújítása a termelés, valamint létrehozása leltár. A közgazdaságtan susche létezik több koncepció elfogadására vonatkozó cégek által inve-stitsionnyh megoldásokat. A beruházások volumene elsősorban attól függ, várható mértéke a nettó befektetésekből származó jövedelem, ingatlan banki kamatok, a gazdasági várakozásokat.

A keynesi modellben a beruházások, mint a klasszikus, csökkenő függvénye a kamatláb: I = I (R) (ábra 17.11.). Attól függően, hogy a meghatározó tényezők a kereslet a beruházás oszlanak autonóm és indukált.

Kevesebb autonóm beruházás, hogy megértsék a költségek Obra-mations új tőke függetlenek a National-CIÓ jövedelem. Menetrend autonóm beruházás formájában Horizon-tal vonal (ábra. 17.12).

Indukált beruházás méretétől függ a növekedés a nemzeti jövedelem.

Keynesi makrogazdasági egyensúlyi modell IC fordul az automatikus kapcsolat a beruházási és megtakarítási mi. Keynes szerint a megtakarítás - függvényében jövedelem. Befektetések - függvénye a kamatláb. Keynesi modell makroeko-dasági egyensúly azt jelenti, hogy prisposabli-vayutsya megtakarítási beruházások módosítása révén a nemzeti jövedelem: befektetési növekedés növekedéséhez vezet a hozam, ami lendületet megtakarítás a megfelelő összeget ez a növekedés.

A rendelkezésre álló jövedelem, ha azt használják az összegével egyenlő ütemű versenyen fogyasztás és a beruházás I:

Bevételt képviselik fogyasztása megtakarítások és a C-niyami S. megtakarítások - bevétel funkció S (Y); befektetés - funk-CIÓ a kamatláb I (r):

Ha a C + I = C + S, akkor azt (r) = S (Y)

Tisztelet közötti egyenlőség befektetési és megtakarítási előfeltétele az egyensúlyt az aggregált keresletet, az aggregált kínálat.

Így, az aggregált kereslet lehet meghatározni:

A grafikon az összes kiadás eltolódik a beruházás összegét autonóm-TION, az egyensúlyi szintet a jövedelem növekszik Y1 Y2 (ábra. 17.13).

Tervezett beruházások eltérnek a tényleges vizs-titsy a készletek értékét.

A keynesi modell (ábra. 17,14), az értéke a nemzeti jövedelem Y1. megfelel egyensúly a megtakarítások és azt tervezi, Rui autonóm beruházás. Értéke azonban Y1 jövedelem nem jelenti a teljes foglalkoztatást források. Annál a pontnál E3. megtakarítást jelent, a beruházások és a E2 magasabb beruházási megtakarítást. Ha SBU-ritkítás felett a tervezett beruházás, az a része, ami a nyersanyag-indukciós eladhatatlan, és átalakult a készletek. Cégek a termelés csökkentésére, hogy egy pontot Y1.

Ha a tervezett beruházás több megtakarítás, nezaplani-ment befektetés készletek csökkenni fog. Így a tervezett beruházások eltérnek Kar cal beruházások készletek értéke.

Tényleges beruházások tettek ki együtt voltak rank tervezett és nem tervezett beruházások, tehát ez nem olyan, mint megtakarítás.

Autonóm magánberuházások adhatunk a Sovereign kormányzati. Autonóm befektetési érkező állapotban vannak, egy megnyilvánulása gazdaságpolitika. Policy-BME-interferencia az állam révén befektetési nyereséget # 916; G lehet spo-sobstvovat stabilizáció eléréséhez a kívánt térfogatra vypus Single, megállapítása a rövid távú egyensúly.

Rövid távú egyensúly feltétele az, hogy a szükséges beruházások, hogy megtalálják a jövedelem értéke, amely serkenti a hatékony kereslet, annál ez a jövedelem.

nyilvános befektetési nyereséget módosítja us-loviya egyensúlyt. Egyensúlyi állapotban a következő lesz:

AD = Ca + C (Y) + I + # 916; G.

A grafikon (ábra. 17.15) adunk a paraméter # 916; G. Összesen kiadások nőtt az összeg # 916; G (ábra 17.15.).

Kapacitás bármely önálló költségek összetevőit, beleértve a nettó export Xn. Ez biztosítja a növekedés a nemzeti jövedelem és elérését segíti elő a teljes foglalkoztatottság. Két származó Menen autonóm beruházás és a nemzeti jövedelem van egy stabil kapcsolat.

Kiszámítása az egyensúlyi jövedelem, szeretné beállítani, hogy végezze el a bevezetését a szorzó.

Multiplikator- „tényező» (szorzás - szorzás).

Cikk Cesky szorzó modellt javasolt 1931 RF Ka-pom részletesen tervezték JM. Keynes. Ezt követően, a szorzó modell alakult ki a munkaerő-tam, P. Samuelson, F. Maklupa és mások. A modell került bevezetésre az időtényező. Tehát volt egy dinamikus modell a szorzó.

A modell hatását mutatja szorzó gyökerű, hogy a befektetések a jövedelem növekedése. Ha Ob-EMA beruházás növelése, a bevétel növekszik nagyobb mennyiségben Ments kapcsolatos beruházások növekedését, azaz

km - a multiplikátor; # 916; I - befektetési nyereséget.

A gyakorlati jelentősége a szorzó, hogy lehetővé teszi, hogy a szükséges mennyiségű növekedés-vestitsy így adott növelése nemzeti jövedelem, igen. Például az előkészítése, a növekedés a nemzeti jövedelem 100 egységgel elegendő felhívni 25 egység önálló invest-TIONS együtthatóval szorzó egyenlő 4 db.

Meg kell jegyezni, hogy a hatás a keynesi multiplikátor obyas-nyaet láncreakciót bevételek növelése és a költségek. Autonóm nye beruházások, így a kezdeti lendület a fokozott gazdasági aktivitást.

Tegyük fel, hogy a befektetési nőtt 100 ezer. Dollár. Multiplikátor hatás nem jár a beruházás megtérülése formájában további termékek és szolgáltatások. Nye további beruházásokra kerül kiosztásra vásárlására beruházás tova-árok. Ennek megfelelően ctanut jövedelem piaci szereplők, ahol ezeket a javakat megszerzik. A címzettek a jövedelmek (bér-te, profit, kiadó, kamat), növelik fogyasztásukat illetve következmény a fogyasztási határhajlandóság. Tegyük fel, MRS = 0,75. Ez azt jelenti, hogy a 75% -os bevétel-növekedést (100 x 0,75), vagy 75 ezer. USD. Költik fogyasztási cikkek és szolgáltatások. Ennek eredményeként a megnövekedett bevétel előállító iparágak fogyasztási cikkek. A címzettek e bevétel viszont fogja tölteni ezer $ 56.25 .. (75 x 0,75) a fogyasztás, stb.; így a teljes bevétel növelése 400 ezer. dollár. A bővítés a pro-sét rögzíti egyre távolabb egymástól iparágakban. Hatására „egy kavicsot dobott a tóba”, azaz torziós hatása van a víz-gov.

Mivel a bővítő perturbációs hatás (mull-tiplikatsii) kevésbé intenzívvé válik. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a jövedelmek egy része van mentve, így kizártuk a további dohodoobrazovaniya. Multiplikátor hatása intenzívebb, annál több bevétel fog menni a következő szakaszba, azaz a Ez attól függ, hogy a fogyasztási határhajlandóság (MPC = # 916 C / # 916; Y).

Példánkban megnő a jövedelem lesz:

100 ezer. + 75 ezer. Ezer + 56.25. + 41.810. +.

Mennyiségének korlátozása csökkenő mértani az alábbiak lesznek:

100 100h0,75 + 100x0,75 + 2 + 3 + 100h0,75. azaz ez az összeg egyenlő;

100 / (1-0,75) = 100/0, 25 = 400 ezer.

Abból, amit csinál a méret a szorzó? A marginális megtakarítási hajlandóság. Az alacsonyabb marginális megtakarítási hajlandóság, annál multiplikátor hatás. Lehet kifejezni ezt a képletet:

Szorzó autonóm kiadások - az arány a változás az egyensúlyi jövedelem változása bármely összetevője autonóm kiadások.

J. M. Keynes hatását vizsgálták a szorzót mélyedés - gressive gazdaság jellemzi a ciklikus munkanélküliség és kihasználatlan termelési-nye teljesítmény. A teljes munkaidőben animációs kiadások növekedése kifejezett növekedés az árak, mert van egy felesleges összkereslet felett aggregált kínálat.

JM. Keynes következtetésre jutott, hogy a multiplikátor hatás lehet destabilizáló hatást gyakorol a gazdaságra, feltéve megtakarítások növekedését. A növekedést a stroke-ot megelőző növeli a részesedését a megtakarítások felhasznált jövedelem. Az eredmény az újbóli fejlesztése a gazdaság országban van hatása takarékos-ság. Ennek lényege, Keynes szerint az, hogy az emberek azon vágyát, hogy mentse lehet előre törekvés üzleti-vestirovat. Ennek eredményeként, a bevételek növekedése csökken. Ez azzal magyarázható, hatása takarékosság hogy a növekedés a megtakarítások együttes rövidítések a fogyasztói kiadások. Mivel a hatása multiplikatív tórusz jövedelemcsökkenés lépnek fel nagy mennyiségű Com-elemmel szemben a kezdeti megtakarítás (ábra. 17,16).

Megtakarítások egy ébredés üzleti Ak-ság, forrásai származék vagy indukált beruházások, mert függ a megnövekedett jövedelem.

A grafikonon fel-, hosszú távú megtakarítások az S1 S2 amikor neiz-mennom autonóm beruházás I. szint vezetne, hogy a gazdaságok működtetéséhez szintjén kisebb térfogatú vypus Single Y2.

Ábra. 17.17 ábra egy grafikon, a paradoxon takarékosság adott származék beruházások. 1. sor pozitív lejtőn, mert a beruházás jövedelem alapján. Egy új egyensúly (E2) megfelel a jövedelem Y2 - jövedelem csökkent. Mindazonáltal, abban az esetben a származékok az eltolódás után sorban beruházási megtakarítás S1 S2 beruházások csökkent (E1 Y1 E2 Y2).

Meg kell jegyezni, hogy a növekedés a megtakarítások nagy ing akció tevékenysége alapján új indukált invest-TIONS, hozzájárul a gazdasági növekedéshez. Van olyan hatás-Aksza leratora. amelyek az aránya növekedésének inve-Ments a hívónak viszonylagos bevételnövekedés:

ahol ka - gyorsító együttható; t - idő; I - indukált beruházásokat.

A makromodellekben multiplikatív növekedési folyamat tartják együtt az együttható Axel szereplők.

Által kifejlesztett JM. Keynes modelljében a makrogazdasági egyensúly fogadták alapjául az állami politika a nyugati országokban, volt megkérdőjelezhetetlen sikert az nem-hány évtizedben. Együtt az intézkedéseket a monetáris poli-kullancs Keynes nagy figyelmet fordított az aktív fiskális és Nalo vontató politikát. Az adóbevételek az állami költségvetés kell használni a beruházások ösztönzésére de a tiéd elf és a teljes foglalkoztatottság.

1970-es években. Egyes országokban volt a recesszió pro-sét, ami együtt járt az infláció és a munkanélküliség. A gazdasági válság az 1973-1974. Ez volt a válság okozta átmeneti gazdaságokban az új fejlődési szakaszban, Obus-lovlennuyu eredményeit a tudományos és technológiai fejlődés, végrehajtása, amelyek előírják aktiválását vállalkozói tevékenységet. A visszavonás nagy részét a nyereség az állami költségvetés aláásta az alapjait a vállalkozó szellem, vizs-titsionnuyu aktivitást.

Kezdődött a keresés az új fejlesztési irányok a piaci otno-készítés. találati nem volt sikeres. Fokozatosan SFOR-sére modell nem-konzervatív irányba, a fő elképzelés az volt, hogy hirdesse az állam nem avatkozik bele az öko-dasági tevékenységet.

2. Mi a lényege a legfőbb következtetés az általános egyensúlyi modell L. Walras?

3. Melyek a főbb rendelkezéseit, a klasszikus beépített makroeko dasági modell?

4. Melyek a főbb rendelkezéseit, a keynesi modell, tudod?

5. Milyen körülmények között (szakasza) gazdasági fejlesztési modell által használt JM Keynes bevétel - költségek ".?

6. Mi az oka a keynesi modell?

7. Mit jelent a grafikai értelmezés egyensúlyi modell előre mozog - költségek „?

8. Mi az alapja a beruházási döntéseket?

9. Melyek a befektetési ösztönzőket?

10. Milyen tényezők határozzák meg a beruházási függvény és funkcióját SBU-ritkított?

11. Miért különbség a tervezett és a tényleges beruházás?

12. Lehet-e szándéka indokolja bármi áron elérni makrogazdasági egyensúly?

13. Vajon a gyakorlati jelentősége a szorzó?

14. Melyek a gazdasági körülmények vezettek a terjedését monetarizmus?

15. Milyen az az állam szerepe a gazdaságban a keynesi és monetarista fogalmak?