Centrioiokkai - studopediya

Ezt a kifejezést által javasolt T. Boveri 1895 hivatkozni igen kicsi cellák mérete, amely a határ a felbontása fénymikroszkóp. Ez volt látni néhány helyek, a kis sűrűségű testek - centrioiokkai (centriolum), általában található egy pár - az úgynevezett diplosome (diplosoma), terület veszi körül, egy könnyebb citoplazmában, ahonnan indulnak sugárirányban vékony rostszálak (pl tsentrosfera). Állítsa be a centríoi és tsentrosfery hívás sejt központ (cytocentrum). Ezek sejtszervecskék osztódó sejtekben részt vesz a kialakulását orsó és elrendezve a pólusok. Az eiváiasztópanei (interfázis) sejtek centrioiokkai gyakran határozzák polaritású sejtek, például, epiteliális, és közelében található a Golgi-komplex.

Finom szerkezete centríoi képes volt tanulni csak elektronmikroszkóppal. Az alapja szerkezete centrioiokkai kör mentén van elrendezve 9 triplettek mikrotubulusok (triplomicrotubuli), így kialakítva egy üreges henger. Szélessége körülbelül 0,2 mikron, és a hossza - 0,3-0,5 mikron (bár centrioiokkai, amely eléri a hossza néhány mikrométer) (ábra. 14).

Emellett mikrotubulusaival centríoi közé kiegészítő szerkezetek - „kéz”, hogy csatlakoztassa a hármasok. Connection „fogantyú” épült a fehérje dinein. amelynek ATP-áz aktivitás, és biztosítja mozgása mikrotubulusok egymáshoz képest. centríoi mikrotubulus rendszer leírható a következő képlettel: (9 x 3) + 0, hangsúlyozva hiányában mikrotubulusok a középső részén.

Jellemzően az interfázisos sejtekben mindig jelen vannak két centríoi, amelyek székhelye egymás mellett alkotó diplosomu. A diplosome centrioiokkai vannak elrendezve derékszögben egymáshoz képest. A két centríoi különböztetni az anya és leányvállalata. Mindkét centríoi közel egymáshoz, és úgy vannak elrendezve, hogy a végén a leányvállalata centrioiokkai felé a felszínen a szülő centrioiokkai.

Körül minden centríoi szerkezet nélküli, vagy finom szálas, mátrix. Azt is gyakran néhány további kapcsolódó műtárgyakat centrioiokkai: műholdak (műhold), foci konvergencia mikrotubulusok extra mikrotubulusokat képeznek speciális zóna, tsentrosferu körül centrioiokkai.

A sejtek előállítására, a mitózis egy megkétszerezése centríoi. Ez a folyamat különböző helyeken különböző időpontokban - során a nukleáris DNS-szintézis vagy után.

Ez azon a tényen alapul, hogy a két centríoi a diplosome egymástól, és mindegyikről van ismét egy új leányvállalat, úgy, hogy a sejt két diplosome előtt fény derül a szétválás, azaz négy pár kapcsolódó centrioiokkai. Ez a módszer növeli a számát centríoi hívták átfedések. Fontos, hogy a növekedés a száma centríoi nem kapcsolódik őket Division, bimbózó vagy a fragmentáció, mint ahogyan képződésén keresztül csíra protsentrioli közelében, és merőleges az eredeti centríoi.

Úgy tartják, hogy centríoi részt vesznek a indukciós tubulin-polimerizáció során a kialakulását a mikrotubulusok. Így, az interfész kapcsolatban centrioiokkai ez egy növekedés a mikrotubulus állvány. Mielőtt mitózis centriole egy polimerizációs központok az orsó mikrotubulusok sejtosztódást. Centriole - a központ a növekedés mikrotubulusaival axoneme csillók vagy flagellum. Végül indukál polimerizációs tubulin új protsentrioli felmerülő a sokszorosítást.