A kollektív védelem - studopediya

bunkerek rést; lövészárok; menedékjog

tartályok; BMP; páncélozott járművek; spec. közlekedés, ideértve egészségügyi

Védelem legénysége tartályok, gyalogsági harcjárművek és egyéb mozgó tárgyak által elért berendezés bennük kollektív védelem. Ezek közé tartozik a besugárzás és a kémiai érzékelő eszköz PRHR, szűrő HLF telepítési tisztítására levegő RH, RS és a BS, azt jelenti, a lezáró gépek és kapcsoló berendezések.

Defenses - a műtárgyak, amelyeket kifejezetten előtt rendelt a kollektív védelem a munkások és alkalmazottak a vállalkozások, valamint az emberek a károsító tényezők vészhelyzet.

Defenses vannak osztva a menekültügy, a csapadék menhelyek, egyszerű menedékhely. Menekültügyi és MDP általában épült előre a speciális építési előírások „Engineering polgári védelmi intézkedések és a megelőzés a sürgősségi helyzetekben.” Ha nincs vészhelyzet, azokat kereskedelmi célokra használják (például raktárakban, lakóépületeket, képzés, étkező, szekrények és hasonlók). Azonban, akkor mindig ad lehetőséget a gyors átadását menhelyek és az MDP használni a rendeltetésének megfelelő célokra.

A kollektív védelem - studopediya

Ábra. Besorolás kollektív védelmi eszközök

Ubezhische- ezt műtárgy elrejthető védi utasait való kitettség minden sürgősségi károsító tényezők: a fény sugárzás, ionizáló sugárzás, lökéshullám, mérgező anyagok (OM) és avariynoopasnye vegyszerek (AOHV), bakteriális termékek (BS), magas hőmérséklet tűz zónát, törmelék elpusztult épületek.

Alapvető követelmények menedékhelyek:

- megléte egyformán falazás,

- meghatározott ellenálljon terhelést a lökéshullám,

- hozzáférhetősége életfenntartó rendszerek és a HLF,

Tipikus menedéket áll fő- és kiegészítő berendezések.

A fő szempont:

- szolgáltatások mozgáskorlátozottak elrejthető,

- Orvosi post (tétel).

Kiegészítő tartalmazza:

- helyiségek szűrés (HLF)

A menedék felszerelt légi zárak és előterek, kapcsolótábla, és bizonyos esetekben - artézi kutat, szivattyútelep, egy léggömb.

A menhelyek mézet. intézmények, amely tartalmaz továbbá:

- hely elhelyezésére betegek

Vault kell legalább két bemenet, ellentétes végein vannak elhelyezve ezek. Beépített menedéket kell egy vészkijárat.

Szűrő szellőztető rendszert kell működtetni két módja van: a tiszta levegő és filtroventilyatsii. Az első üzemmódban a levegő tisztítása durva radioaktív por, a második - a többi a radioaktív csapadék, és a AOHV és a BS.

Amikor keresők olyan helyeken, ahol lehet egy nagy tüzet vagy gázok kibocsátása AOHV nyújthatnak teljes elszigeteltségben mód keresőknek szoba ára regeneráció bennük.

Ha a menedéket lezárjuk megbízhatóan, akkor némileg magasabb, mint a légköri nyomás (úgynevezett levegő túlnyomás) az ajtó becsukása után, és működtető szűrőegység a légnyomás belsejében menedéket.

Vízellátás és csatornázás keresők vannak alapján a közös víz és csatornahálózat. Ezen túlmenően, a menedéket nyújt sürgősségi vízellátás és szennyvíz-vevőkészülékek kell működni az államtól függetlenül a külső hálózatok. A hevítést a közös fűtési rendszerek.

A menekültügyi létesítmények feltöltött dozimétereket, kémiai érzékelő berendezések, védőruházat, tűzoltó szerek, sürgősségi ellátás eszközei, vészvilágítás berendezések, élelmiszer-ellátás és a víz, az orvosi tulajdon.

Az egészség fenntartásához védő struktúrák akár 150 fő. 2. egészségügyi ápolók dolgozó lehetőség akár 600 fő. feltéve, szaniter utáni (4 1 orvosi beteghordozók vagy a nővér és orvosi ápoló 3), a kapacitása több mint 600 ember. - gyógyászati ​​segédeszköz utáni (1 orvos és 4 orvosi beteghordozók shift két műszakban). Azon egészségügyi utáni minimum területe 2 m 2 a orvosi segítség állomás - 9 m 2.

A városokban, hogy menedéket, nem szállítható betegek a kórházakban, akik menedékjogot telepített kórházak nem szállítható. Ezekben 50 beteg kezelőorvosa határozza 2, 3 nővérek szolgálatban, két nővér, az operatív öltözködés, 1 ápoló eljárási 4-öltözködés és ápolók. Minden 50 betegek nyomon követése adunk felét a megadott számú személyzetet.

Alapkövetelmények tervezés menedéket a gyógyászati ​​célra:

- 1 öltözõasztal - 10 m 2 - 1 a műtőasztalon 15 m 2

- 1 a szigetelőben - 4 m 2 - 1 beteg a hordágyon -2,5-3m 2

Továbbá a kórházban nem szállítható, elrejthető a menedéket 600 kórházi ágy test, elkülönített szolgáltatás (műszaki) személyzet: 2 vám technikus, 1 technikus, villanyszerelő 1, 1 pincérnő.

Védekezés tiszteletben kell tartani az egészségügyi előírások és követelmények meghatározott az „Egészségügyi szabályok kialakítása és működése polgári védelmi struktúrák” (lásd a táblázatot)..

Asylum általános célú

20 L - 1 a beteg és 3 l - 1 fő. személyzet

Gyorsan felépítendő keresők kell egy minimális helyet elrejthető, helyet filtering-szellőztető berendezés (egyszerű vagy ipari termelés), egy fürdőszoba és egy sürgősségi vízellátás. Ezek fel vannak szerelve a bemeneti és kimeneti és a riasztás kimenet (akna). Az építési Gyorsan felépítendő menedékhelyek használt betonelemeink tározó műszaki építmények városi földalatti gazdaság.

1) a részleges fertőtlenítő végezzük,

2) a részleges fertőtlenítés és fertőtlenítő,

3) kabát és a felsőkabát marad a hüvelyén,

4) Bejárati csoportok 4-5 fő. áthaladnak az előcsarnokba, megállás 5-6 percig.

5) a menedéket maszkot eltávolítjuk, és átvisszük a „kész”.

menekültügyi kilépési funkció:

1) végezzük haladéktalanul előterek,

2) a ventilátor működését az amplifikálandó.

Tartózkodásuk során a menedéket az emberek védelme érdekében szükséges oxigén (tilos sütők, kerozin és gyertyafény, hogy tilos a dohányzás).

Fallout menedéket (MDP), - egy védőszerkezet, amely védi elrejthető által fénysugárzás a kisteljesítményű lökéshullám (0,2 kg / cm2), és jelentősen gyengíti a befolyása az ionizáló sugárzás.

MDP lehet helyezni egy speciálisan felszerelt pince, és bizonyos körülmények között (például, a magas szintű talajvíz) - a pincében az épületek. Előnyösen a teljes penetráció MDP.

Az MDP az alapvető és kiegészítő helyiségek. Fő szoba: szoba elrejthető emberek, egészség post (klinika). Kiegészítő: fürdőszoba, a szellőző kamra tárolására szennyezett felsőruha szobában.

Javítása eszköz keretében PRU megerősödését keret ellen védő műtárgyak behatolása radioaktív port és akciók a lökéshullámok, a tömítés, a szellőztető berendezés WC-k és épületgépészeti berendezések telepítése nar ülő és fekvő.

A védő tulajdonságainak MDP ionizáló sugárzás mért csillapítás a sugárzás, ami azt mutatja, hogy hányszor MDP csökkenti a sugárzás, mint a nyílt terepen, és így a sugárdózist elrejthető emberek. PRU vannak elrendezve, hogy a csillapítási tényező volt a legnagyobb. Minden MDP városokban függően csillapítási együttható vannak osztva három csoportba: tartalmazza a fedelet, hogy 1. csoportba csillapítása 200 és a fent, a 2. csoport - 100-200, a 3. csoport - 50-100 . a pincék faházakban gyengítik sugárzás 7-12-szer, kőépületek - 200-300-szor, a középső része az alagsorban egy kőépület több emelet - akár 500-szor. Amint lehet használni MDP is emelkedett emeleten épületek és építmények. A legalkalmasabb a belső a kő épületek fő falak és egy kis területet a nyílásokat. Az első és az utolsó emeleten gyengíti sugárzás kisebb mértékben. A vidéki területeken, különös figyelmet kell fordítani a használni MDP pincék, pincék és zöldség tároló és ingyenes siló. Fallout menedékhely orvosi rendelők kell a következő alapvető helyiségek: a beteg és lábadozó, az orvosi és a támogató személyzet, az eljárási (az öltözőben), kamra és hozzászólásait ápolók (lásd a táblázatot ..).

A betegek és az egészségügyi személyzet kell elhelyezni külön helyiségekben (kivéve hozzászólásait ügyeletes). Az MDP sebészeti kórházak kell telepíteni a működési és az öltözködés és az öltözködés kamrás műtét előtt. Mert súlyos betegek tartalmaznia kell egy egészségügyi helyiség.

Javulása a norma téren MDP a kórházak (m 2) [1].

Amikor menekültügyi kapacitás, ágyak

Ha a kapacitás MDP, ágyak

Fallout menedékhelyet fertőző betegségek kell tervezni az egyéni megrendelések, amely lehetővé teszi elhelyezését a betegek által a fertőzés típusától és hangsúlyozva ugyanakkor, hogy szükség van hely külön dobozokban.

Utólagosan pincében és belső épületek növeli védőtulajdonságait egy párszor. védelmi tényező pince faházak növeljük körülbelül 100 kőházak - akár 800-1000. Rosszul felszerelt pince gyengíti a sugárzást a 7-12-szer, és felszerelt - 350-400; felkészülve növényi üzletek - 40, de felszerelt - 1000-szer. Hogy növelje a védő tulajdonságait a helyiségeket, és biztosítják a tömítés zárt ablakok és ajtók feleslegessé feküdtek homokzsákokkal, tégla, kalapács táblák. A repedések, repedések és lyukak falak és a mennyezet gondosan lezárjuk. Bemeneti tér fűtési és vízvezetékek prokonopachivayut. Falain kívül csinál szennyeződés porzás a magassága 1 m. Befúvás eltemetve menedékhelyet maximum 50 fő. természetes szellőzés keresztül zajlik a kínálat és a kipufogó csövek. Dobozok lehet készült táblák vagy azbesztcement, kerámia, fém csövek. Meg kell egy felső csúcs, és az alján (a szobában) - szorosan illeszkedő szelepek.

Egy sor műszaki intézkedések súlyosságának csökkentésére Civil Emergency fontos helyet az építési menedéket és menhelyek zónákban valószínűsíthető megsemmisítése radioaktív és vegyi szennyeződése. Hely, idő, hogy a hajlandóság és védő tulajdonságait a keresők tudják az emberek védelme alatt rendkívüli katonai, természeti és ember alkotta.

A legegyszerűbb ukrytiya- védelmet, hogy megvédje a menedéket a repülő törmelékek, könnyű, és csökkenti az ionizáló sugárzás és a lökéshullámok. Ezek közé tartoznak a rések (nyitott és átfedés), árkok, földalatti utcai kereszteződések.

A legegyszerűbb nyitott típusú szerkezetek (árkok, rések) a veszteségek csökkentése a hagyományos fegyverek és nukleáris robbanás lökéshullám, részben a fénysugárzás és az ionizáló sugárzás. Ezek az épületek használt menedéket a sebesült és beteg, de nem hatékonyan megvédik a 0V és egy tank. alapok.

A legegyszerűbb építési zárt típusú (bunkerek, dugouts) nagyobb védelmet biztosít. Ezeket úgy kell zárni, és lehet szellőztetni, és nem szellőző. Idő lehetséges tartózkodás emberek nem szellőztetett szerkezetek nagyon korlátozott, és nem haladja meg az 1 órát.

A legegyszerűbb menedéket építettek alatt közvetlen fenyegetés vagy vészhelyzet esetére. A legnagyobb elérhető protozoa menedékhely hasítják.

A rés lehet nyitott, vagy blokkolt. Annak a valószínűsége, üti az emberek levegő lökéshullám nyitott rés csökken 1,5-2-szer, mint a megállapítás nyitott országban, a lehetőséget a humán expozíció a radioaktív szennyeződés a terület lesz kevesebb, mint 2-3 alkalommal. A átlapolt különbség, hogy megvédje az embereket a optikai sugárzás befejeződött, a hatás a lökéshullám csökken 2,5-3-szer, de az ionizáló sugárzás és a sugárzás a szennyezett területet vastagságú szennyeződés porzás a tetején a átfedése 60-70 cm - a 200-300-szor .

Nyerőgépek épülnek lakosság erők rögtönzött és építőanyag ipari termelés. Kezdetben által létrehozott nyitott rések és az árok mélysége 180-200 cm, szélessége 100-120 cm a tetején, az alsó - 80 cm. A következőkben ezeket javultak és vált borított rések, majd MDP. Kapacitás - 20-60 fő.

A legegyszerűbb menedékhelyek kell a PPE: a nyitott - a védőruházat és gázálarc (légzésvédő) az átfedés - a gázálarc (légzésvédő).

Építsd rés zónán kívül lehetséges az eltömődés és árvíz (kivéve a szárazföldi épületek felével egyenlő a magasság plusz 3 méter, és a jelenlévő szabad terület - on). A városokban, a legjobb, hogy létrejöjjön egy rés a parkokban, a sugárutak, nagy udvar, ahol meghatározott mérnöki hálózatok. Vidéken - a kertekben, konyhakert, üres telkek. Nem lehet építeni egy rés közelében robbanó műhelyek és raktárak, tartályok AOHV közelében nagyfeszültségű elektromos vezetékek, gázvezetékek.

Használat előtt be kell csomagolni védő szükséges struktúrák, hogy készítsen egy két napra elegendő élelmiszer, WC kellékek, alapvető személyes tárgyak, dokumentumok és egyéni védőeszközök.