A fogalom a kulturális tárgyak és kulturális formák - studopediya

Téma 5. A morfológiája kultúra

1. A koncepció a kulturális tárgyak és kulturális formák, mint az elemi egységek a kulturális világban.

2. Szerkezeti kultúrájának fényében a tevékenység fogalmát.

3. Rendes és speciális kultúra.

4. A funkciók kultúra.

A kultúra egy összetett rendszer integritását, minden eleme, amelynek eredetisége és ugyanabban az időben jön az összes többi elem a több kapcsolat és a kommunikáció. Tanulmány a szerkezet a kulturális tér, a belső szerkezete a kultúra, a szervezeti és működési struktúrája a rész foglalkozik a kulturális tanulmányok, az úgynevezett morfológia kultúra.

A különböző szótárak és Encyclopedia távú „morfológiája” (a görög morphe -. Forma) azt ismeretek az alakja és szerkezete az ismert tárgy. A legáltalánosabb formája morfológia - a tudás a formák. Ugyancsak helyénvaló azt mondani, hogy a morfológia tanulmányozza a szerkezetet.

Azonban bármilyen megközelítése Telepmorfológiai nem hagyhatjuk figyelmen kívül az alapvető fogalmak - kulturális termék és kulturális forma.

Artifact (a latin arte -. Mesterséges és factu s - tette) - és a legkisebb oszthatatlan részecske a kultúra, mi különbözteti meg a kultúra (mesterséges világban), hogy milyen jellegű (a természeti világ). A koncepció egy tárgy, már találkozott (Lásd. A témakör 1. „A kultúra fogalma. A fegyelmi állapotát Cultural Studies”).

Artifact - olyan termék az emberi tevékenység. Létrehozása a kultúra, az emberek el vannak választva a természet, és létrejönne egy új, „természetfeletti” élőhely. Minket gyermekkortól az időskorig körülveszi ezt a „természetfeletti” kulturális környezet (emlékezzünk a példa a születés az ember bejutását a méhbe kultúra körülöleli, bepólyáz neki pelenka vagy öltözködés undershirts).

De nem minden emberi tevékenység létrehozását eredményezi a leletek. Ezek létrehozása csak az aktivitás társul az értelem keresése. Az ember teszi eredményeként az „emberiség”, azaz a „tárgyiasult” bennük a gondolatok, célok, vágyak, stb Miután a területén az emberi tevékenység, ezeket az objektumokat, hogy egy új „természetfeletti” minőség: .... Az a képesség, hogy magukba értelmet, viseli a lenyomata az emberi szellem, szolgálja az emberek a saját tükörképét. Így működnek a kulturális javak, mert a szellemi alkotó tevékenység az ember. PA Florenszkij ad egy érdekes példát. Ha megnézzük a csillagos ég, azt látjuk, nincs olyan csillag, hanem például a hét csillag a Nagy Göncöl egy bizonyos értéket. Aztán emlékszik filozófus anekdotát okos srác, aki feltette a csillagász, „Megértem ... hogy számíthat a csillagokat, és meghatározza a távolságot, de mondd meg, az isten szerelmére, honnan tudtad, hogy a nevük?” [79, c.376]. Nevei csillag - kulturális kreativitás termék (például a távolság köztük és a gravitáció törvénye). Ezért a „Göncölszekér” már nem tűnik számunkra, mint a fizikai test, valamint egy kulturális termék.

Leletek vannak osztva anyagi és szellemi, bár kétségtelen, nem tudja tartani egyértelmű különbséget közöttük. A világ anyagi tárgyak - a tárgyi világ -. Ásás tapadnak a helyet rakéta, modern technikai berendezések, számítástechnikai, stb azonban nem kétséges, ezeket a leleteket inkarnálódni emberi szellem, a tudás, készségek és értékek. Tárgyi leletek alkotják az anyagi kultúra, és találóan AA Radugina vannak „emberi” én „megváltoztatni egy dolog” [22, p. 67].

Mesterséges szellemi kultúra fejezzük emberi gondolatok és a tudás, attitűdök és hiedelmek, gondolatok, erkölcsi normák és értékek. Fogalmak, mint a jó, adó, a lelkiismeret, a becsület, a méltóság, a felelősség, az élet értelmét, a boldogságot, és így tovább. Vannak lelki tárgyak.

Bármilyen tárgy az egység az anyagi forma és szellemi tartalmat. Például egy és ugyanazt a könyvet lehet papírra nyomtatott vagy képviseltetni elektronikus formában. Megváltoztatása anyagi formát nem változott a szellemi tartalommal (bár az ínyencek papír könyveket mondani, hogy olvasni a számítógép képernyőjén változik a megítélése a szöveg tartalmát).

Találkoztunk az elsődleges fogalmak Telepmorfológiai. Most tekintsük a legismertebb megközelítések leírása a szerkezet a kultúra.